АМБАСАДОР СРБИЈЕ У НИГЕРИЈИ: У припреми транспорт рањеног српског пилота за Србију

Танјуг

18. 11. 2022. у 19:06

АМБАСАДОР Србије у Нигерији Ђуро Ликар изјавио је данас да је пилот хеликоптера Б. Ђ., који је тешко рањен у нападу у Нигерији, ноћас оперисан и да се сада очекује одлука лекара да ли је спреман за транспорт у Србију.

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У НИГЕРИЈИ: У припреми транспорт рањеног српског пилота за Србију

Фото: Профимедиа

Како је Ликар рекао Танјугу, очекује се да ће лекари после 48 сати од операције донети одлуку о томе да ли је рањеник спреман за транспорт у Србију.

Амбасадор је објаснио да Б. Ђ. ради за немачку фирму која пружа логистичке услуге хеликоптерског транспорта за УН у Нигерији, тако да његова фирма у сарадњи са УН и уз помоћ Министарства спољних послова Србије и амбасаде у Абуџи, покушава да организује његов транспорт у Србију, али одлука у потпуности зависити од процене лекара.

Амбасадор Србије у Нигерији каже да мотив напада, за сада није познат, али да је реч о сукобу између нигеријских војника.

Ликар наводи да ће се више тога знати по окончању истраге, али да према информацијама којима сада располаже, нападач је у тренутку спуштања хеликоптера почео да трчи према летелици испаливши при томе више метака према хеликоптеру и путницима који су се искрцавали.

-Један метак је погодио Б. Ђ, оружје се затим заглавило, а нападач је наставио да трчи према Б. Ђ. и два пута га убо бајонетом у стомак, пре него што је убијен. У нападу је убијена и једна Етиопљанка, али се не зна да ли је она држављанка те земље, или је само Етиопљанка пореклом, рекао је Ликар.

Према наводима београдских медија, Светски програм за храну (World Food Program -WFP) Уједињених нација унајмио је чартер хеликоптер од немачког авио оператера, а један од пилота био је управо Б. Ђ.

Нападнут је приликом рутинског слетања у Дамбои, у Нигерији, где се војска бори против исламских побуњеника, када је нападач, нигеријски војник, запуцао из ватреног оружја, а потом напао и сечивом.

Убијена је једна хуманитарка, један војник, као и сам нападач, док је Б. Ђ. тешко рањен.

Он је смештен у болницу у Мајдиугурију, где је екипа успела да се евакуише.

Пилот је рођен 1962. у Чуругу.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

АЛБАНЦИ НАПАЛИ СРПСКЕ НАВИЈАЧЕ! Почели тучу на ЕУРО 2024, али када се чуло Јуриииш! - нису се провели добро (ВИДЕО)