ОГЛАСИО СЕ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У ТРСТЕНИКУ: Ово је неприхватљиво понашање ученика, пуна подршка за професорку

С.Бабовић

18. 11. 2022. у 12:02

НЕ престају да стижу поруке подршке на адресу професорке Техничке школе М. С. (44), која је у учионици прошле среде доживела незапамћено насиље. Последња се издваја, јер је отворену потпору малтретираној професорки пружио - Центар за социјални рад у овом граду.

ОГЛАСИО СЕ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У ТРСТЕНИКУ: Ово је неприхватљиво понашање ученика, пуна подршка за професорку

Фото принтскрин јутјуб

- Овај вид понашања сматрамо штетним и неприхватљивим, са становишта наше струке и вредности које социјална заштита промовише - објавио је колектив ЦСР Трстеник. - Задатак друштва, као целине је учинити све неопходне мере како би се спречило понављање ових ситуација.

У ЦСР сматрају да приоритет мора бити стварање окружења у коме ће се деца, ученици, наставници и професори осећати сигурно и безбедно. Подвлаче да би родитељи требало да разговарају са својом децом о пожељном понашању у школи и средини.

- Пуна подршка свим просветним радницима, а посебно професорки која је доживела непријатност од својих ученика - наводе на крају у ЦСР Трстеник.

Одлуке о судбини актера тешког инцидента, Н. Ж.(17), М. М.(18) и И. К.(17) Наставно-научно веће требало би да да почетком наредне недеље. Незванично се говори о искључењу у једном случају, односно јединицама из владања у два случаја, али се очекује и реч Вишег јавног тужилаштва, које је укључено у процесуирање случаја.

Како су "Новости" прве објавиле у понедељак, у инциденту који се одиграо у поподневној настави одељења трећег разреда, Н. Ж. (17) је измакао столицу професорки, која је потом пала на под. М. М. (18) и И. К. (17) су догађај снимали мобилним телефонима, односно уживо је преношен на Инстаграму у једном, а Вајбер порукама дељен снимак у другом случају.

АКАДЕМИЈА: ОВА ЦРВЕНА ЛИНИЈА НЕ СМЕ ДА СЕ ПРЕЂЕ

Бројне колеге из Трстеника, појединачно и у име целог колектива, као и цела јавност, подржали су професорку. Међу њима и Основна школа "Свети Сава", где професорка М. С. такође предаје, Унија синдиката просветних радника, која подсећа на захтев да се просветарима додели статус службених лица и тражи хитну промену законских регулатива.

- Искрено се надамо да ће сви имати довољно снаге и самопоштовања да починиоце насилног дела адекватно санкцонишу и започну одлучујућу битку за повратак етике у школске клупе. Повучена је црвена линија, преко које не смемо да пређемо - наводи колектив Академије струковних студија Шумадија - Одсек Трстеник.

У тренутку када се у учионици одигравало насиље, син професорке био је на настави у учионици преко пута. Цело његово одељење је видно узнемирено због тога што је проживела мајка њиховог доброг друга. Како је за "Новости" испричала професорка М. С., снимак је добио и њен син.

ПОСЛЕДИЦЕ ЕМИТОВАНОГ НАСИЉА ТЕШКЕ КОЛИКО И НАСИЉЕ

ПРОФЕСОРКА М. С. каже за "Новости" да су је додатно узнемирили снимци инцидента, који се објављују у медијима. Враћају је, додаје, на целу ситуацију, коју треба да преброди. Стручњаци наводе за "Новости" да у случајевима дигиталног, као и сваког другог насиља, жртве губе осећај достојанства и у стању су продужене виктимизације.

- Виралност оваквих садржаја додатно доприноси губитку сигурности код особа које су претрпеле неки вид насиља, и доприноси продужењу трајања ефекта насиља, јер жртва нема контролу над садржајем који је у јавности - предочава за “Новости” активисткиња Андријана Коцић, која годинама истражује проблематику дигиталног насиља.

- Требало ми је пар тренутака да се саберем, устанем - открива за "Новости" професорка М. С. о дешавањима након инцидента, који нису снимљени. - Села сам на столицу, успела да упишем час. Уписала сам и забелешку да је дошло до инцидента. Када је у понедељак дошла инспекција у школу, колегиница ми је испричала да сам у електронски дневник два пута уписала час. Због свега, нисам ни била свесна.

СНИМАК НАСИЉА ИЗ ШКОЛЕ У ТРСТЕНИКУ: Ђаци оборили наставницу са столице

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (18)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!