ЗАДУЖБИНА КРАЉА ПЕТРА БЕЗ ИМОВИНЕ НА ОПЛЕНЦУ: Европски суд за људска права одбио представку у чијем су средишту виле и виногради у Шумадији

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

16. 11. 2022. у 06:55

ЗАДУЖБИНА краља Петра у Тополи, после пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, дефинитивно остаје без имовине - "Пољопривредног добра Опленац".

ЗАДУЖБИНА КРАЉА ПЕТРА БЕЗ ИМОВИНЕ НА ОПЛЕНЦУ: Европски суд за људска права одбио представку у чијем су средишту виле и виногради у Шумадији

Репрезентативна вила "Шумадија" на Опленцу, Фото А. Стевановић

Наиме, овај суд је, како сазнају "Новости", одбио представку коју су уложили законски заступници Задужбине као недозвољену и тиме ставио тачку на спор са државом који траје пуних 28 година.

Задужбина је 1994. године поднела тужбу, тражећи да јој се врати земљиште које је чинило "Пољопривредно добро Опленац". Реч је о 73 хектара шуме, 37 хектара винограда, 13 хектара воћњака, вилама, међу којима су некадашња Краљева и Краљичина, а данас Велика и Вила Шумадија (репрезентативни објекти о којима брине Управа за заједничке послове републичких органа), затим хотелу, болници, помоћним дворским објектима...

Задужбина је основана 1914. године, тестаментом краља Петра Првог Карађорђевића, и била је активна до 1941. Током рата су уништене земљишне књиге, па су сведоци (два локална мештанина) по ослобођењу посведочили да је "Пољопривредно добро" припадало Карађорђевићима, па је конфисковано кад и остала имовина, 27. марта 1947. На основу овога суд у Тополи исте године уписао је "Добро" као јавну својину.

Фото З. Јовановић

Задужбина обнавља рад 1993. и тражи да јој буде враћено оно што јој је одузето, доказујући да су искази сведока били лажни. Јер, Карађорђевићи, кажу у Задужбини, никада нису били власници некретнина. Једини титулар била је Задужбина, а краљ се, према речима Драгомира Ацовића, председника Управног одбора те установе, само као старешина старао о некретнинама.

Општински суд у Тополи је девет пута, а последњи 2009, пресудио у корист Задужбине.

Апелациони суд у Крагујевцу је, међутим, сваки пут одбијао тужбу. Он се сложио да "Пољопривредно добро" није могло да буде конфисковано на основу Указа из 1947. јер су сведочења била лажна, али и констатовао да су некретнине аутоматски одузете још 1945, према Закону о аграрној реформи и колонизацији.

Када су исцрпли правна средства у земљи, представници Задужбине обратили су се Суду у Стразбуру, који је, међутим, констатовао да је на "националним властима, нарочито судовима, да тумаче и примењују домаће право и да Суд не може довести у питање те ставове, осим ако нису произвољни и очигледно неразумни". Пошто нема доказа да је поступак био неправичан, представка је одбијена као недопуштена.

Фото Д. Мишић

Драгољуб Ацовић каже да Задужбина данас управља само Петровом кућом, Црквом, Виноградарском кућом, делом некадашњих винограда и делом подрума. Држава је винограде који су њој припадали продала, као и хотел.

- Као власници задужбинске имовине, око које се споримо, у катастру се, осим државе, појављују и фирме и грађани, па чак и мешовито власништво, које закон не познаје - каже Ацовић.

- Спор у Стразбуру смо изгубили и немамо право на жалбу. Ипак се надамо да није све изгубљено, будући да је председник Вучић недавно био у посети Опленцу и дао извесна обећања. Мислимо да се држави више исплати да плаћамо порез пошто нам имовина буде враћена, него да се она урушава - каже Ацовић.

Фото: Википедија/Јавно власништво

НЕОБИЧАН ОБРТ

КАО посебно занимљивост Ацовић наводи одлуку Врховног суда, који је својевремено прво пресудио у корист Задужбине: - Годину дана нам експедиција није послала пресуду, да би у међувремену један судија умро, па је нови сазив Суда поново пресудио - на штету Задужбине.

БОГАТАШИ МЕРКАЈУ ИМОВИНУ

ПРАВНИ заступник Задужбине Ђурђе Нинковић сматра како држава није смела да допусти да овај предмет стигне до Стразбура, већ да је он правично морао да буде решен пред домаћим правосуђем:

- Чланови већа Европског суда немају знања о нашем законодавству, а поједини вероватно имају предрасуде према задужбини краља Петра, пошто он није био омиљен код суседа.

Без обзира на одлуку Стразбура, било би на част да се имовина Задужбини врати, док је богаташи, купујући плац по плац, не рашчерупају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!