ПОДРШКА ЗА ЈОШ ВИШЕ БЕБА, АЛИ И ЗА ТАТЕ: Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију гост „Новости“ (ФОТО/ВИДЕО)

Јелена Ж. Скендерија

13. 11. 2022. у 08:00

ЈЕДАН од приоритета државе у наредном периоду биће охрабривање жена да рађају и друго дете, а такође, желимо да подржимо и тате у овом лепом, али осетљивом добу породичног живота.

ПОДРШКА ЗА ЈОШ ВИШЕ БЕБА, АЛИ И ЗА ТАТЕ: Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију гост „Новости“ (ФОТО/ВИДЕО)

Фото П. Милошевић

За здраву породицу потребни су најпре здрави и равноправни партнерски односи, а одлука о потомству и броју деце мора да буде заједничка. Свесни смо да на њу значајним делом утичу финансије, међутим, то често није одлучујуће, рекла је у интервјуу "Новостима" Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију.

- У Србији данас живи око 1,5 милиона породица са децом, од којих готово половина има једно дете. Наша земља се, као и већина у Европи, последњих деценија суочава са феноменом депопулације. Вредност једног од најзначајнијих демографских показатеља, стопе фертилитета је око 1,5. С обзиром на то да је за просто обнављање броја становника потребно да она буде од 2,1, то нам јасно говори да сви морамо да уложимо додатне напоре како би побољшали демографску слику Србије.

*Чини се да је ваш нови ресор сличан оном у коме сте донедавно били, али ипак се доста разликује. Каква су очекивања непуних месец дана од преузимања функције министра за бригу о породици?

- Велика је привилегија и част радити у Влади Републике Србије и новом министарству. Почаствована сам на поверењу које су ми указали председник Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић. Свесна сам одговорности коју ова функција носи и спремна за све нове изазове. Рад у овом министарству укључује и интензивну сарадњу са другим ресорима, али и одређене активности које нису само у надлежности министарства које водим. Уосталом, родитеље не би требало ни да занима на који начин ће нешто добити, али важно је да то остваре.

Фото П. Милошевић

*Колико смо посвећени бризи за родитељство говори и податак да је у Србији све више удружења родитеља која се баве овом проблематиком, а с друге стране државне мере су последњих година за маме и тате и те како подстицајне. Да ли сте спремни да чујете и глас родитеља?

- Бити родитељ је најлепша и најодговорнија животна функција. Једна од мојих првих активности у новом министарству су сусрети са поменутим удружењима. Имали су различите предлоге за побољашање положаја родитеља и деце. Причајући са њима, кроз њихова родитељска, али и искуства у њиховом раду, већ сам доста научила. Уз њихову помоћ и сама сам уочавала различите недостатке постојећих прописа. Разговори су били конкретни, надам се да ћемо ускоро моћи да представимо резултате тих наших састанака.

*Последњих месеци доста се причало о остваривању права на државну субвенцију за куповину првог стана. Маме, али и министарство наилазили су на потешкоће. Докле се стигло у њиховом превазилажењу?

- Први пут држава је омогућила субвенције за станове за маме до 20.000 евра, за све оне које нису имале некретнину, а родиле су дете у овој години. У овом тренутку је око 60 позитивно решених захтева. Очекујемо да ће се ефекти ове мере видети у наредном периоду, с обзиром на то да је и ова мера сигурно мотивисала парове да добију дете.

*Шта ће бити са мамама које су одбијене у првом кругу због купопродајног уговора?

- На почетку су многе жене подносиле документацију са купопродајним уговором, што је било супротно прописима. Једино што сада треба да ураде јесте да поново предају захтев, без прикупљања нове документације. Све жене које су у моменту рађања деце испуњавале услове за добијање ове субвенције ће остварити права на ова новчана средства. Нажалост, када испадне проблем он најпре доспе у медије, али то нам је овог пута помогло, пошто су од тог тренутка жене више водиле рачуна. То је, у ствари, био пресек после кога се сваки корак у том процесу у потпуности разјаснио.

Фото П. Милошевић

*Истраживања појединих удружења родитеља указују да свака десета жена у Србији после првог искуства у породилишту више не жели да рађа. Да ли ћете се потрудити да се та слика промени?

- Породилиште треба да буде најлепше место, како за маму, тако и за бебу која долази на свет. Без обзира на то које је дете по реду, свакој мами веома значи да јој се укаже посебна пажња у периоду док је рањивија и осетљивија него иначе. Последњих година се много улаже у здравствени систем, породилишта су уређена, али нису само голи зидови и сале оно о чему треба да бринемо. Много још треба да се ради на побољшању односа према породиљама и трудницама. Не зове се џабе овај период друго стање, додатна подршка женама је неопходна. Мислим да је осим стручног кадра и адекватног простора неопходна и едукација за приступ породиљама и трудницама.

*Да ли маме предузетнице могу да очекују да ћете њихова права изједначити са осталим?

- Последњих година држава је издвојила значајна финансијска средства за подстицај самозапошљавања, а самим тим је број жена предузетница порастао. Иако су изменама Закона о финансијској подршци породицама са децом направљени значајни помаци, има још доста простора за побољшање положаја жена предузетница. Једно од првих питања које ћемо се трудити да што пре решимо је и питање накнаде за време трудничког боловања, односно да и ове маме имају иста права као и остале мајке. Наиме, спорно је да жене предузетнице имају право на 100 одсто накнаде једино ако затворе фирме, а ако предузеће и даље ради имају дупло мање. О томе сам већ причала са министарком здравља. Радићемо и на томе да пронађемо начин како да мужеви жена предузетница могу да примају накнаду због одсуства ради неге детета након трећег месеца од његовог рођења, у случају да жена предузетница треба да се врати на посао. Та права имају све жене које су у радном односу, па зашто не би и жене предузетнице. Хоћемо и желимо да их подржимо.

Фото П. Милошевић

 

*Које још измене прописа можемо да очекујемо у наредном периоду?

- Ту је читав низ предлога, као што је, рецимо, разматрање померања тачке од које се рачуна породиљско. Будућа мама данас отвара породиљско одсуство 28 дана пре термина порођаја, али искуство је показало да настаје проблем када после 11 месеци од рођења детета треба да се врати на посао. У пракси сада велики број жена тражи начин да продужи одсуство, узимају нека друга боловања, желимо то да системски решимо. Такође, планирамо да изађемо у сусрет и мамама превремено рођених беба које више месеци проведу на неонатологији, тако што ћемо им, рецимо, продужити боловање за тај период колико им је дете било у болници.

*Фискални савет је у својој недавној анализи изнео став да би требало повећати дечји додатак који тренутно износи 3.560 динара. *Какав је ваш став?

- Последњих година се број деце која примају дечји додатак смањио за трећину. Чињеница јесте да се у овом периоду смањио и укупан број корисника, али и да се финансијско стање породица побољшало, па је смањен број оних који испуњавају услове за овакву врсту подршке. Мислим да су то праве мере државне политике против сиромаштва. Јачати породицу финансијски, кроз различите стимулације запошљавања. Основ свега је да дете расте у здравој породици где родитељи раде и зарађују.

*Чини се да на рађање све мање утиче финансијска ситуација, већ културни образац у коме је комфор испред родитељства. Како се са тим изборити?

- У нашој земљи је више жена са факултетском дипломом него мушкараца. Школовање и његово трајање сигурно помера границу рађања. То се показало и у другим земљама. Захваљујући иницијативи председника Вучића, од ове године имамо додатне олакшице за студенткиње које за време студирања роде дете. Колико држава чини јасно је, поред досадашње подршке потпомогнутој оплодњи, држава ће од децембра омогућити вантелесну оплодњу са донираним репродуктивним материјалом. Свесни смо да се не може у кратком периоду изменити демографска слика, али морамо да причамо о томе, свакодневно, у школама, у породици, а ми смо ту да различитим активностима подржимо брачне парове, да стимулишемо жену да гради каријеру и да буде мајка.

Фото П. Милошевић

ВЕЛИКА ИЗДВАЈАЊА ЗА МАМЕ

*A КОЛИКО новца је последњих месеци држава додатно издвојила за популационе мере?

- За жене у радном односу на породиљском одсуству изменама прописа утврђено је да не смеју да примају мање од минималца, а мајке чије је дете болесно сада добијају две накнаде - за туђу негу и зараду. За све то је из буџета додатно издвојено три милијарде динара, док је на повећање родитељског додатка и једнократне помоћи отишло још 15 милијарди. За финансијску подршку држава је издвојила више од 30 милијарди динара, док је за субвенције за станове обезбеђен додатни новац.

СТИЖЕМ ДА РАДИМ И СА СТУДЕНТИМА

*ДА ЛИ имате времена и за своју праву професију и предавања на факултету?

- Стижем да будем и са својим студентима. Нажалост, доскора смо имали наставу само онлајн, а сада се усклађујем са колегама. Волим рад са младим људима. Мислим да је велика благодат када су вам родитељи млади, зато подржавам младе да се што пре остваре као родитељи.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (5)

ЧЕСТО СРПСКО ИМЕ ИМА ТУЖНО ЗНАЧЕЊЕ: Родитељи који га дају својој деци често нису свесни порекла