ЈАЈНЕ ЋЕЛИЈЕ ИЗ ШПАНИЈЕ БЕСПЛАТНО: Вантелесна оплодња у Србији од 10. децембра биће могућа и са донорским репродуктивним материјалом

Б. Р.

08. 11. 2022. у 10:00

ДОНИРАНЕ репродуктивне ћелије, које ће се за почетак увозити из банке у Шпанији, а касније вероватно и из Данске - биће бесплатне, а поступци вантелесне оплодње са ћелијама донора почеће од 10. децембра.

ЈАЈНЕ ЋЕЛИЈЕ ИЗ ШПАНИЈЕ БЕСПЛАТНО: Вантелесна оплодња у Србији од 10. децембра биће могућа и са донорским репродуктивним материјалом

Ћелије ће набављати клиника у Вишеградској, Фото И. Маринковић

Иако су већ били припремљени на то да ће сами плаћати трошкове јајних ћелија и сперматозоида из увоза, ситуацију је у корист жена без партнера и парова којима недостаје репродуктивни материјал преокренула је најава председника Александра Вучића да ће и у случајевима када су неопходне донорске ћелије, осигурање покривати комплетан поступак ВТО.

- То су велики трошкови, 7.000 евра по особи, али предузимамо тај корак. Ако је то око 1.500 особа годишње, то је око 10 милиона евра на годишњем нивоу - рекао је председник Вучић.

Председник је и открио да ће ВТО са донираним репродуктивним материјалом моћи да се спроводи у првој половини следећег месеца.

- Донели смо одлуку, од 10. децембра коначно ћемо имати вантелесну оплодњу са донираним репродруктивним материјалом. До сада смо плаћали покушаје ВТО, али ово код нас није било могуће. То је велика и важна вест за све дивне жене које желе да постану мајке. По правима које дајемо, само ће можда Израел бити испред нас - рекао је Вучић.

Нова правила важиће за све жене до 45. године, које не могу да имају децу, а немају партнера или чији супружници не могу да имају децу, а желе да остваре родитељско право.

Тиме, први пут у Србији, жене без партнера добијају шансу да раде ВТО са донорским материјалом. Припреме за то трају већ неколико месеци. Практично су још од почетка године тражене стране банке из којих бисмо могли да купујемо репродуктивне ћелије, јер иако при Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској од 2019. године постоји банка репродуктивног материјала, донора нема.

Увоз је, тако, био једина опција, како би се помогло паровима или "сингл" женама који су због тога на поступке ВТО сви морали у иностранство - углавном у Чешку, Македонију или Грчку. И све су сами финансирали - 3.000 до 5.000 јајну ћелију, или 500 до 800 евра за сперму, плус сам поступак ВТО.

Евиденција о женама без партнера и паровима којима је неопходан донорски материјал води се у Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској, која ће и увозити јајне ћелије и сперматозоиде. На основу те евиденције, упућује се захтев банци донора, а према првом пресеку пристиглих захтева - највише заинтересованих је за јајне ћелије, које тражи 68 парова. Још 25 парова је на списку за донацију сперматозоида. За сперматозоиде донора пријавило се и 15 жена без партнера, које по новом Закону о биомедицински потпомогнутој оплодњи такође имају право на покушаје са донираним ћелијама.

- Поступци БМПО са донираним ћелијама моћи ће да се изводе у свим државним и приватним центрима који и сада раде овај посао, а саме ћелије ће се набављати посредством банке у клиници у Вишеградској, која ће обављати увоз и складиштити материјал - рекао је за "Новости" проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС.

- Према досадашњим подацима које имамо, парови и појединци су нам најављивали да би радили овај поступак у различитим центрима за БМПО у Србији, али, на наше задовољство, највише њих је најавило да би то радили у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС.

УКИНУТА ОГРАНИЧЕЊА, ДОСТУПНО СВИМА

ОД 2006. године, када је у Србији први пут ВТО укључена у права из здравственог осигурања, граница за жене са почетних 38 померена је до навршене 45. године. Право на ВТО је проширено и на парове са проблемом азоспермије. Уз то, укинуто је ограничење на број покушаја ВТО за прво дете са замрзнутим ембрионима, а уведена могућност да се на ВТО иде и за друго дете...

ИЗРАЕЛ

СА оваквим могућностима за вантелесну оплодњу Србија се готово изједначила са Израелом, који има најшира права у овој области. У овој држави за жене до 45 година све је неограничено и потпуно бесплатно док не роде двоје деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ЗНАЧАЈАН ДРЖАВНИК И ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Препознајете ли политичара на слици из младости?