ОДЗИВ ЉУДИ И НАТАЛИТЕТ СМАЊУЈУ БРОЈ СТАНОВНИКА: Досад евидентирано нешто више од шест милиона особа, око 3,2 милиона станова

В. Црњански Спасојевић

30. 10. 2022. у 09:33

ДА ли Србија има више од 6,5 милиона становника знаће се крајем новембра - почетком децембра, када би требало да буду објављени прелиминарни резултати овогодишњег пописа.

ОДЗИВ ЉУДИ И НАТАЛИТЕТ СМАЊУЈУ БРОЈ СТАНОВНИКА: Досад евидентирано нешто више од шест милиона особа, око 3,2 милиона станова

Фото М. Анђела

До четвртка пописано је нешто више од шест милиона грађана, као и 3,2 милиона станова и 2,3 милиона домаћинстава, а, како су "Новости" већ писале, није искључено да се попис, који се званично завршава сутра, продужи за неколико дана у четири града - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Према речима Снежане Лакчевић, помоћника директора Републичког завода за статистику, задужене за Сектор друштвене статистике, само на основу броја рођених и умрлих, процене су да нас је на почетку 2022. било 6,797 милиона.

- У међувремену имали смо негативан природни прираштај око 40.000, што значи да би нас само по том основу сада било око 6,757 милиона. Међутим, ми не знамо колико износи миграција становништва, односно колико људи се иселило из Србије, а колико се доселило. Зато је незахвално износити било каква очекивања, иако се лично надам да ће нас бити 6,5 милиона - каже наша саговорница.

Фото Танјуг

Демограф Иван Маринковић подсећа да је попис у суседној Хрватској показао да има 10 одсто становника мање него пре деценију, када је спроведено претходно пописивање. Исто то очекује и у Србији. То значи, ако нас је 2011. године званично било 7.186.862, сада би могло да нас буде око 6,46 милиона.

- Кључни разлог за пад броја становника и у Србији и у осталим земљама региона јесте мањи наталитет, односно негативан природни прираштај - каже Маринковић. - Од 2011. до 2021. имали смо за пола милиона више умрлих него рођених. Ни број исељених није занемарљив, иако он није доминантан. Процене су да је на годишњем нивоу између 15.000 и 20.000 више одсељених него досељених.

Фото С. Бајић

Када то помножимо са 11 година од последњег пописа, добијамо разлику од око 200.000. Коначни резултати пописа показаће колико тачно износе ове бројке.

Што се тиче виталне статистике, она показује нешто мало боље тенденције после короне, али недовољно добре да би нам се поправила демографска "крвна слика". За првих девет месеци ове године рођено је 463 деце више него у истом периоду лане, а умрло је 7.971 особа мање. Дакле, од јануара до краја септембра 2022. број рођених износио је 45.939, док је прошле године у истом периоду био 45.476. Број умрлих сада је 85.742, а претходне године 93.713.

- Према подацима које смо добијали из медија, "фото-финиш" пописа се очекује управо у последња три дана, нарочито у Београду - каже демограф Предраг Васић, који верује да ће резултати показати да нас ипак има између 6,5 и 6,6 милиона. - Уколико број пописаних грађана Србије буде мањи, то значи или да је емиграција већа него што су биле процене или да нешто технички није било у реду са самим пописом.

Оно што је у старту разликовало ово "пребројавање нације" од претходних, осим чињенице да није било папирних упитника, већ су одговори уношени електронски, јесте то да га није пратила готово никаква рекламна кампања. Васић се слаже да је о попису касно почело да се прича, а и кад је почело, говорило се само 10 дана.

Фото С. Бајић

За то време тзв. бојкоташи су објављивали најразличитије теорије завере преко друштвених мрежа, због чега се дешавало да неки не желе пописивачима да отворе врата. Проблема је, такође, било у Београду са студентима и подстанарима, који су се правили да у изнајмљеним становима нема никога.

- Приликом прошлог пописа обухват грађана био је око 98 одсто. То значи да око два одсто није нађено на адреси. Надајмо се да ни овога пута ти проценти неће бити већи и да су "бојкоташи" ипак минорна категорија, који, због своје галаме, оставља утисак да је већа него што је то у реалности - констатује Васић.

И Маринковић се слаже да статистичка грешка, да би попис био валидан, може да иде до два одсто. Све преко тога представља проблем:

- Попис није ствар избора, већ законска обавеза свих грађана. У случају да се не одазову, биће кажњени. Битно је да се зна колико људи у којим крајевима живи да би се организовало здравство, образовање, инфраструктура... Зато, не одазивајући се на позив пописивача, грађани штете сопственим интересима.

УСИЈАО СЕ БРОЈ ИНФО-ЦЕНТРА

МНОГО људи позвало је број инфо-центра не само да закаже долазак пописивача, већ и да провери информације које су се појављивале на друштвеним мрежама, каже Снежана Лакчевић. - Питали су, између осталог, да ли је тачно да тражимо висину прихода и да пописујемо имовину, где ће завршити подаци које дају и колико су безбедни, зашто их питамо за школску спрему и коме је то важно, какво је то питање "да ли имате нужник" и слично. Свима смо објаснили да су подаци криптовани и безбедни у нашим базама, као и да су питања стандардизована, да се таква користе и у Немачкој, Италији или Северној Македонији, као и да служе да би се видели услови становања.

НАС И РУСА...

ОД 120.000 Руса и Украјинаца који су, према проценама, прошли кроз Србију од почетка сукоба, један број је остао. Колики је то број знаће се после пописа, каже Васић:

- Они неће ући у корпус нашег становништва, јер бораве овде краће од годину дана, али ће бити забележени као "присутни". Очекујем да ће неки од њих остати дуже, можда и заувек, па ће мало поправити демографску слику Србије.

ПРИМЕДБЕ

НЕКИ грађани имали су примедбе на електронски упитник или рад пописивача. Тако је један тврдио да се обратио електронском поштом пописивачима и објаснио да тренутно није у Србији, на шта је добио одговор да може да буде пописан и на даљину. После тога, међутим, нико више није контактирао са њим, нити на његове мејлове одговарао. Једна грађанка је, пак, тврдила да је рођена у Хрватској и да се исте године доселила у Србију, али да електронски упитник то никако није хтео да прихвати, пошто нема опцију живота ван Србије мање од годину дана!

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (4)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало