ПОПИС ДУЖИ У ЧЕТИРИ ГРАДА? Четири дана пре краја евиденције становништва, посао на терену још није завршен

В. Ц. С.

29. 10. 2022. у 08:26

НЕШТО више од шест милиона грађана пописано је до четвртка увече, 27. октобра, потврдила је за "Новости" Снежана Лакчевић, помоћник директора Републичког завода за статистику, задужена за Сектор друштвене статистике.

ПОПИС ДУЖИ У ЧЕТИРИ ГРАДА? Четири дана пре краја евиденције становништва, посао на терену још није завршен

Фото С. Б.

Такође, пописано је нешто више од 3,2 милиона станова и 2,3 милиона домаћинстава.

У регионима Јужне и Југоисточне Србије, Војводине, као и Шумадије и Западне Србије пописано је више од 90 одсто становништва, док у Београду све иде спорије, па је попис тек прешао осамдесет одсто.

- Остала су још четири радна дана и ако се ова динамика настави, 31. октобар биће последњи дан пописа - рекла нам је јуче Лакчевићева.

Ипак, она оставља могућност да се рад на терену продужи за неки дан уколико се понови ситуација из 2011, када се у последња два дана јавило доста људи да пријави како из објективних разлога нису пописани. Слична ситуација десила се и неким нашим суседима прошле године, када су спроводили своју евиденцију становништва. Те 2011. пописивање је продужено за пет дана у четири велика града: Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

- Од 40.000 пописних јединица (територијална јединица која обухвата 80-100 станова или кућа) потпуно је пописано 11.000 - каже Лакчевићева, и додаје да ће у неким местима посао бити завршен већ за викенд.

- Пошто пописивачи раде од осам ујутро до осам увече, важан нам је овај викенд у Београду, када ће код куће бити запослени и студенти, који до сада нису пописани. Што се тиче пензионерских домаћинстава, посао је углавном завршен.

Фото С. Б.

Tekst potpisa

У РЗС ситуацију, како је нагласила, прате из часа у час, знају где треба појачати рад, а где не. Неки пописивачи пописали су више од 1.000 станова, а неки једва двоцифрен број, па ће им бити потребна помоћ.

Наша саговорница је још једном подсетила да је попис законска обавеза и нагласила да подаци неће бити коришћени у друге сврхе изузев статистичких и за потребе истраживања. Сви подаци биће криптовани и безбедни у бази РЗС.

У понедељак ће се дефинитивно знати продужава ли се попис и за колико дана или не.

Први прелиминарни резултати биће, пак, објављени за 30 дана.

Снежана Лакчевић, Фото Танјуг

ТЕЛЕФОН ОТВОРЕН ЗА ПРИЈАВЕ

ОНИ који се још нису пописали, да не би плаћали казне за неодазивање попису (између 20.000 и 50.000 динара), могу да се јаве на број 080 0444 005. Позиви ка инфо-центру, где ће оператери заказати долазак пописивача, бесплатни су и доступни са територије целе Србије, из фиксне и мобилних мрежа, а радно време је од 8 до 20 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (2)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)