ЗЕМЉА, МЕСЕЦ И СУНЦЕ БИЋЕ У ИСТОЈ РАВНИ: У Србији и свету данас ће, уколико небо буде довољно ведро, бити видљиво делимично помрачење

А. З. К.

25. 10. 2022. у 07:30

СУНЦЕ, Месец и Земља данас ће се наћи на истој равни, па ће из Србије и целог света бити могуће да се посматра делимично помрачење Сунца. Месец ће покрити једну трећину Сунчевог пречника, а помрачење ће бити највидљивије око 12.30 сати.

ЗЕМЉА, МЕСЕЦ И СУНЦЕ БИЋЕ У ИСТОЈ РАВНИ: У Србији и свету данас ће, уколико небо буде довољно ведро, бити видљиво делимично помрачење

Фото ЕПА

Астрономија разликује три врсте помрачења: потпуно, које је у Србији било видљиво 1999. године, прстенасто и оно које ће се данас догодити - делимично. Када се Месец нађе између Земље и Сунца, долази до заклањања једног дела звезде. У току године може се десити од два до пет помрачења Сунца, али се она не виде увек са истог места.

- У Београду ће Месец додирнути Сунце у 11.22, а напустиће Сунчев диск у 13.38 - рекао је за "Новости" др Миодраг Дачић.

- На средини помрачења биће покривена отприлике једна трећина Сунчевог пречника.

Максимум помрачења прво ће бити највидљивији у Бањалуци у 12.25, потом ће Новосађани моћи да виде "зенит" помрачења у 12.29, а минут касније Београђани. Иако ово привлачи велику пажњу, важно је да напоменемо да посматрачи воде рачуна како ће данас посматрати Сунце. Због безбедности очију, помрачење треба гледати кроз специјалне наочаре које су намењене за ово, кроз заштитно стакло апарата за заваривање које има густину преко 14 или кроз стакло које је са обе стране добро нагарављено свећом.

Илустрација В. Н.

Најбезбедније је посматрати пројекцију Сунчевог лика на белом папиру кроз неки оптички инструмент, или директно кроз њега ако поседује одговарајуће филтере.

Иако ће код нас помрачење бити делимично и видљиво само 40 одсто покривености Сунца, у Русији ће ова појава бити највидљивија, јер ће Месец прекрити 71 одсто Сунчевог диска. Следећи је Иран, а становници Техерана биће у прилици да виде 64 одсто покривености ове звезде.

Уколико данас буде ведро, заинтересовани Београђани биће у прилици да ову појаву посматрају са терасе Народне опсерваторије на Калемегдану.

Фото ЕПА

УТИЦАЈ НА ТРИ АСТРОЛОШКА ЗНАКА

ОСИМ астронома, ова појава привлачи и пажњу астролога, који кажу да ће помрачење Сунца утицати на знакове хороскопа. Како објашњавају, ова појава неће одмах оставити последице, већ ће се оне осетити у наредних шест месеци. Девице би требало да поведу рачуна о здрављу, Рибама ће бити потребан одмор, Шкорпије ће имати новчаних проблема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер