СМАЊЕНА СТОПА РИЗИКА ОД СИРОМАШТВА: Најновији подаци РЗС - млади и старији од 65 најизложенији

В.Ц.С.

14. 10. 2022. у 13:00

СТОПА ризика од сиромаштва или социјалне искључености износила је 28,5 одсто, и у односу на 2020. нижа је за 1,3 процентних поена, саопштио је Републички завод за статистику поводом Светског дана борбе против сиромаштва.

СМАЊЕНА СТОПА РИЗИКА ОД СИРОМАШТВА: Најновији подаци РЗС - млади и старији од 65 најизложенији

Фото М. Анђела

Стопа ризика од сиромаштва представља проценат оних чији је расположиви приход био нижи од 24.064 динара за једночлано домаћинство, колико је износио праг ризика у прошлој години. Ова стопа не показује колико лица је стварно сиромашно, већ колико њих има приход нижи од прага призика од сиромаштва.

Праг ризика од сиромаштва за домаћинство с двоје одраслих и једним дететом млађим од 14 година износио је 43.315 динара, док је за четворочлано домаћинство с двоје одраслих и двоје деце млађе од 14 година износио 50.533 динара. Стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености показује проценат оних који су у ризику од сиромаштва, или су изразито материјално ускраћени, или живе у домаћинствима веома ниског интензитета рада.

Највише изложени ризику били су млади 18 - 24 (њих 27,7 одсто), као и лица стара 65 и више година (22,7 одсто). Најнижу стопу имали су људи стари 25-54 године (19,1 одсто).

Према типу домаћинства, домаћинства са издржаваном децом била су више изложена ризику од сиромаштва - 21,4 одсто. Највишу стопу ризика имала су домаћинства са две одрасле особе и троје или више издржаване деце (38,8 одсто), а најнижу са три или више одраслих особа (14,3 одсто).

Статистика показује и да је 48,6 одсто незапослених старијих од 18 година било изложено ризику од сиромаштва. Такође, самозапослена лица имала су већу стопу ризика од запослених код послодавца. За пензионере ова стопа износила је 19,9 одсто.

Материјално ускраћени су они који се уклапају у више од три ставке од наредних девет: немогућност домаћинства да себи приушти адекватно загревање стана, машину за прање веша,аутомобил, телефон, ТВ у боји, месо или рибу (или њихову вегетаријанску замену) сваког другог дана, немогућност домаћинства да свим члановима приушти недељу дана одмора ван куће бар једном годишње, да подмири неочекивани трошак у износу од 19.400 динара, који би био плаћен из буџета домаћинства и кашњење са плаћањем ренте, рате за стамбени или потрошачки кредит или рачуна за комуналне услуге.

БОНУС ВИДЕО - УЧИНИЋУ СВЕ ДА НИКО НЕ ДОЖИВИ ШТО И МОЈА ПЕТРА: Мајка убијене девојчице из Вршца једва говори

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту