АНА БРНАБИЋ: Винча ће бити светски истраживачки центар

Танјуг

12. 10. 2022. у 16:12

РАДОВИ на санцији клизишта на археолошком налазишту Винча - Бело Брдо ће трајати до марта следеће године, а на међународном архитектонско-урбанистичком конкурсу за уређење неолитског локалитета победио је домаћи пројекат студија АКВС Аркитекчр, најављено је данас у Влади Србије.

АНА БРНАБИЋ: Винча ће бити светски истраживачки центар

Фото: Танјуг

На конференцији за новинаре премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да очекује да ће деценијама запуштено налазиште Винча - Бело Брдо после уређења постати "европски и светски центар за изучавање неолита", као и да се ради на томе да се оно нађе на УНЕСКО-вој листи.

- Некима може да делује да је пројекат недовољно важан да се председник владе бави овим. Није истина зато што овај пројекат има много веће и симболичко значење. Показује наш промењен однос према култури, историјском наслеђу и потенцијалима које нисмо раније препознавали - рекла је Брнабић.

Према њеним речима, током протеке две деценије је дозвољено да се 7.500 година старо наслеђе сваке године обрушава у Дунав и да полако губимо део археолошког наслеђа од непроцењиве вредности, а тек је пре неколико година почело да се размишља да је неоходна санација клизишта и чишћење простора од нелегалне градње.

Брнабић је рекла да ће уређење налазишта у Винчи коштати око три милиона евра што је оценила као "улагање које дугујемо генерацијама које долазе".

- Током 2023. године ћемо почети да радимо реконструкцију канализационе мреже и дренаже у склопу санације клизишта. Гроцка ће имати нову канализациону мрежу и много боље снабдевање водом - најавила је премијерка.

Брнабић је најавила да ће бити направљен комплекс који ће унапредити лепоту живота у то месту, са великим парком и бициклистичком стазом, као и Визиторским центром на самом налазишту, што ће све условити да Гроцка постане "потпуно другачије место за живот - неугледно подручје Београда ће постати једно од највреднијих и најлепших".

Брнабић је напоменула и да се кренуло са уклањањем нелегално подигнутих објеката на налазишту, додавши да ће се експозе о раду нове владе значајним делом бавити пројектом Винча - Бело Брдо, напоменувши да је неоходно завршити и рад на Медијани у Нишу, искорисити сав потенцијал тврђаве у Краљеву и Царичиног града.

БОНУС ВИДЕО: ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)