АНА БРНАБИЋ: Винча ће бити светски истраживачки центар

Танјуг

12. 10. 2022. у 16:12

РАДОВИ на санцији клизишта на археолошком налазишту Винча - Бело Брдо ће трајати до марта следеће године, а на међународном архитектонско-урбанистичком конкурсу за уређење неолитског локалитета победио је домаћи пројекат студија АКВС Аркитекчр, најављено је данас у Влади Србије.

АНА БРНАБИЋ: Винча ће бити светски истраживачки центар

Фото: Танјуг

На конференцији за новинаре премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да очекује да ће деценијама запуштено налазиште Винча - Бело Брдо после уређења постати "европски и светски центар за изучавање неолита", као и да се ради на томе да се оно нађе на УНЕСКО-вој листи.

- Некима може да делује да је пројекат недовољно важан да се председник владе бави овим. Није истина зато што овај пројекат има много веће и симболичко значење. Показује наш промењен однос према култури, историјском наслеђу и потенцијалима које нисмо раније препознавали - рекла је Брнабић.

Према њеним речима, током протеке две деценије је дозвољено да се 7.500 година старо наслеђе сваке године обрушава у Дунав и да полако губимо део археолошког наслеђа од непроцењиве вредности, а тек је пре неколико година почело да се размишља да је неоходна санација клизишта и чишћење простора од нелегалне градње.

Брнабић је рекла да ће уређење налазишта у Винчи коштати око три милиона евра што је оценила као "улагање које дугујемо генерацијама које долазе".

- Током 2023. године ћемо почети да радимо реконструкцију канализационе мреже и дренаже у склопу санације клизишта. Гроцка ће имати нову канализациону мрежу и много боље снабдевање водом - најавила је премијерка.

Брнабић је најавила да ће бити направљен комплекс који ће унапредити лепоту живота у то месту, са великим парком и бициклистичком стазом, као и Визиторским центром на самом налазишту, што ће све условити да Гроцка постане "потпуно другачије место за живот - неугледно подручје Београда ће постати једно од највреднијих и најлепших".

Брнабић је напоменула и да се кренуло са уклањањем нелегално подигнутих објеката на налазишту, додавши да ће се експозе о раду нове владе значајним делом бавити пројектом Винча - Бело Брдо, напоменувши да је неоходно завршити и рад на Медијани у Нишу, искорисити сав потенцијал тврђаве у Краљеву и Царичиног града.

БОНУС ВИДЕО: ДЕСИЛО СЕ ПРЕ 36 ГОДИНА: Храбар потез Милутина због ког је добио награду Вечерњих новости

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан