ИСТИ СМЕШТАЈ - НА ДРУГОЈ АДРЕСИ: Нелегални домови за старе настављају да раде и после затварања

Ј. Ж. С.

06. 10. 2022. у 13:00

БРОЈ нелегалних домова за старе из године у годину све је већи, а колико је уносан бизнис (не)брига о старима показује чињеница да многи који немају папире и по изрицању мере затварања од Министарства за рад, настављају само под другим именом или на другој адреси.

ИСТИ СМЕШТАЈ - НА ДРУГОЈ АДРЕСИ: Нелегални домови за старе настављају да раде и после затварања

Фото Shutterstock

Оваквим преварама тешко је стати на пут с обзиром на то да инспекција социјалне заштите броји свега једанаест инспектора који су задужени за целу Србију. У многе нелегалне објекте нико од надлежних годинама није крочио, а њихови власници се пред корисницима правдају да дозволу немају, али су у процедури за лиценцирање. Притом нису слагали, али су само заборавили да их обавесте да је неће ни добити, пошто услове не испуњавају. И тако унедоглед.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних социјалних установа, сматра да никада није била гора ситуација у услугама домског смештаја.

- Све је више нелегалних домова које нико не затвара иако их редовно пријављују инспекцијском надзору грађани и наше удружење - тврди он.

- Нећемо да верујемо у тврдње појединаца да је све корумпирано и да инспекција издаје решења о затварању нелегалних објеката тек да испуни форму, а да заправо сви настављају са радом као да се ништа није десило.

Фото Схуттерстоцк

Миловановић наводи да до удружења долазе разне информације о томе да су појединци повлашћени, да им нико ништа не може, да су политички заштићени или да су неком добро платили да их нико не дира.

- Питамо се где је истина, када ће се ствари решити и истина изаћи на видело. Када ће неко коначно одговарати за лишавање слобода грађана јер их неосновано држе у неким кућама које називају домовима за старе? Да ли ће судство препознати њихову кривичну одговорност, а пореска инспекција почети да контролише огромну утају пореза. Социјални инспектори би требало да затварају нелегалне, а не да тренирају строгоћу на лиценцираним установама. Када ће се мењати и унапређивати правилници и уредбе старе више од деценије, а инспекција социјалне заштите имати довољан број запослених - пита се Миловановић.

У овој грани пословања и даље, тврди наш саговорник, влада хаос и није јасно чији је интерес и коме то одговара.

- Чудимо се што нам радници из домова одлазе у иностранство, па како и не би када се им се не плаћају доприноси или су пријављени на минималну зараду, имају конкуренцију у радницима који раде на црно - сматра председник удружења.

- Зар није најважније за најстарију популацију да постоји сређена ситуација у пружању услуга, у добрим односима центара за социјални рад са домовима којима је укинута могућност смештаја кроз оквирни споразум уз субвенцију државе.

Према извештају Републичког завода за социјалну заштиту прошле године било је 27 случајева насиља над корисницима установа за смештај одраслих и старијих, а најчешћа врста насиља којој су били изложени је физичко. У невладином удружењу "Амити" наглашавају да су најчешћи идентификовани случајеви агресивног понашања станара једних према другима. На другом месту је насиље сродника према старијим особама, а спорадично су пријављени случајеви насиља запослених над корисницима.

Међутим, да ли је то право стање ствари нико не може да утврди. У нелегалним установама, тврде упућени, свашта се дешава. Станари се злостављају, присилно везују, пружају им се медицинске услуге које установа нема права да пружа. Ту је често и нестручно особље које се бави тим људима, не постоје едукације запослених, нити унапређивање сазнања о њиховом послу и начину опхођења према старим особама.

Илустрација В. Н.

НЕЛЕГАЛНО 50 ДО 70 УСТАНОВА

ПРЕТПОСТАВЉА се да у сваком тренутку у Србији ради од 50 до 70 нелегалних домова, што на годишњем нивоу штета за државну касу од 250 до 300 милиона динара, односно око 2,5 милиона евра. Поред тога има и легалних домова који раде у сивој зони пословања који такође избегавају плаћање обавеза држави.

ЗАТВОРЕНО ДВАДЕСЕТАК ОБЈЕКАТА

КОРИСНИЦИ домова често се налазе у тим установа ван своје воље, стога тешко сарађују и одбијају храну и лекове, док о њима брине нестручно особље. С друге стране, све чешће вести о затварању домова забрињавају јавност, јер су, како поједини тврде, те установе преко потребне.

Од почетка године инспектори социјалне заштите Министарства за рад и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова изрекли су двадесетак забрана рада илегалним домовима.

БОНУС ВИДЕО - "САБРАНА ДЕЛА МИЛОРАДА ЕКМЕЧИЋА": У Дому Војске промоција капиталног издавачког пројекта

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА