МОЗАК УЗ УКРШТЕНИЦЕ 10 ГОДИНА МЛАЂИ: Да ли решавање енигматике помаже очувању менталног здравља старијих?

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

07. 10. 2022. у 07:39

ГОДИНАМА се веровало да је решавање укрштеница један од најбољих начина да и у позним годинама људи остану ментално витални, па и да предупреде деменцију.

МОЗАК УЗ УКРШТЕНИЦЕ 10 ГОДИНА МЛАЂИ: Да ли решавање енигматике помаже очувању менталног здравља старијих?

Фото Shutterstock

Истраживање научника са Кинг колеџа у Лондону потврдило је чак да редовно решавање судоку, осмосмерки и осталих енигматских занимација утиче позитивно на мозак, а исто важи и за људе који редовно решавају загонетке са бројевима.

Различите студије су такође доказивале да они који у континуитету раде укрштенице, имају снагу мозга 10 година млађе особе, а неколико истраживања тврди да је решавање укрштеница наводно ублажило пад памћења за две и по године код оних код којих се развија деменција.

Енигмата Крста Иванов (76) бави се овом дисциплином од 1996, како каже, са истим жаром. Многи су му вршњаци, признаје, признавали да им је енигматика најбоља превенција против склерозе.

- Није то само начин да вам прође време или да се забавите - каже Иванов.

- То је и вежба логике и меморије, ширење опште културе и знања, учење нових речи.

Гимнастика ума и духа. Чуо сам да се на појединим западним колеџима енигматика проучава као посебна дисциплина. Она људе, посебно старије, одржава у животу. Они решавају укрштене речи, па, кад запну, оставе, а онда им се опет врате и имају корисну занимацију за цео дан.

Осим што саставља укрштенице, Иванов их и сам решава и тиме побољшава и свој рад.

Каже, када почне, често неће "да му се отвори комбинација". Али, кад се отвори, све је уклопљено за сат, два, највише три.

- Једном су ми из горњомилановачких "Дечјих новина" наручили укрштеницу за сутрадан.

Целог дана сам се мучио и ништа. Легао сам да спавам и у сну сањао комбинацију. Устао сам и записао, све се уклапало до последњег слова - сећа се Иванов.

Милена Спасојевић (79), пензионер из Велике Плане, одувек је волела енигматику, а посебно откад је остала удовица и живи сама. То јој је, каже, најзанимљивији начин да проведе време. Нарочито воли, док су још лепи дани, да седне на дворишну терасу и решава у природи.

- Решим дневно по четири-пет мањих укрштеница. Већ сам ушла у штос. Читам књигу, па се заморим и узмем укрштеницу. Онда ми се од седења укоче ноге, па мало прошетам, па се опет вратим нпр. осмосмеркама. Забавно ми је, држи ме у кондицији, чини ми се да боље памтим - признаје ова пензионерка.

Илустрација Тошо Борковић

И Марици Гатарић (74), учитељици у пензији, укрштенице причињавају задовољство и испуњавају је.

- Тако рационално проводим време. Такође, обновим знање које имам, а оно што не знам научим. Тиме "вежбам" мозак, а највише волим "обичне" укрштенице и судоку. Попуњавам све што пронађем у новинама, а купујем и разне енигматске часописе.

Руски научници су констатовали да су особе које су као младе волеле да се занимају енигматиком, у средњим годинама биле бистријег ума. Такође, краткорочно памћење и брзина размишљања били су бољи код оних који се овим баве, него код вршњака који се не баве.

Научници са Универзитета Ексетер у Лондону потврдили су корист решавања укрштеница и мозгалица у било ком узрасту. Међутим, једна шкотска студија тврди супротно. Како кажу, ефекат овог вида разоноде на ментално здравље заправо не постоји. Они тврде да, уместо тога, редовне интелектуалне активности током живота могу да појачају менталне способности у старијем добу.

Иза студије стоји тим болнице Абердин Ројал Инфирмари и Универзитет у Абердину.

Актуелна студија почела је када су испитаници имали 64 лета и они су били позвани пет пута на тестирање меморије и брзине менталне обраде података у периоду од 15 година.

Утврђено је да ангажман у решавању проблема није заштитио појединце од опадања менталног здравља, мада је ментални тренинг помогао старијим људима да дневне задатке раде боље. Ипак, њихова студија није утврдила да ментални тренинг спречава деменцију.

СВИРАЊЕ И БАШТОВАНСТВО КОРИСНИЈИ

МЕЂУНАРОДНА организација Глобални савет за ментално здравље препоручила је људима да се у животу баве стимулативним активностима, као што су учење свирања музичког инструмента, дизајнирање одеће или баштованство, радије него менталним активностима. Они верују да управо ово помаже функцијама мозга у каснијим годинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!