ОД ПЛУЋНОГ ЗАЛИСКА САД НАПРАВИЛИ СРЧАНИ: У Институту "Дедиње" лекари први пут без надзора из иностранства извели Росову операцију

Б. Р.

05. 10. 2022. у 06:40

ЛЕКАРИ Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" први пут су самостално извели компликован захват на аортном залиску, тзв. Росову операцију, коју су досад радили искључиво уз помоћ колега из иностранства.

ОД ПЛУЋНОГ ЗАЛИСКА САД НАПРАВИЛИ СРЧАНИ: У Институту  Дедиње лекари први пут без надзора из иностранства извели Росову операцију

Фото Институт "Дедиње"

Пацијент Александар Пешић (44), из Аранђеловца, који је имао тешко сужење аорте, добро је поднео интервенцију.

У лекарском тиму били су кардиохирурзи доцент др Слободан Мићовић, др Милан Ћирковић и др Марко Каитовић, анестезиолог др Бранимир Пурић, инструментарке Ерна Лозук и Маја Сердар, анестетичарка Јелена Вујатовић и перфузер Немања Ристић.

- Увођење "Росове методе" велики је искорак за српску медицину, с обзиром на то да ова процедура показује фантастичне резултате у центрима у Северној Америци, Европи и Аустралији - каже др Мићовић, управник Клинике за кардиохирургију.

- Захват подразумева уклањање оштећеног аортног залиска на левој страни срца, на чије се место ставља десни плућни залистак, који се пажљиво, неоштећен, скида и премешта на леву страну. Тако се добија фантастичан резултат. То је пацијентов залистак и, фактички, нема никаквог страног материјала. На десну страну плућне артерије се ставља биолошки залистак који остаје јако дуго проходан и непромењен. Од Росове операције не постоји боља замена оштећеног аортног залиска.

Оперисани пацијент се успешно опоравља.

- Прошле године здравствено стање ми се погоршало и откривена је ова срчана мана, коју сам највероватније имао од рођења. Пре него што сам дошао овде, ситуација се искомпликовала, болови у грудима и тешки замор који сам осећао били су свакодневни. Сад се веома добро осећам - прича Александар. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)