ДОГОДИНЕ И У СРБИЈИ ГАС ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА: Вучић у Софији присуствовао свечаном отварању новог интерконектора између Бугарске и Грчке

Novosti online

02. 10. 2022. у 07:40

СРБИЈА је на својој територији започела градњу гасног интерконектора са Бугарском, а две земље тај пројекат завршиће за годину дана, изјавио је јуче у Софији председник Александар Вучић на свечаном отварању гасног интерконектора између Бугарске и Грчке.

ДОГОДИНЕ И У СРБИЈИ ГАС ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА: Вучић у Софији присуствовао свечаном отварању новог интерконектора између Бугарске и Грчке

Председник Александар Вучић са високим званичницима у Софији, Фото Инстанграм Будућност Србије

Он је истакао и да нико није раније веровао у значај тог пројекта и нагласио да ће тај гасовод бити важан и за Србију. Казао је да ће са обе стране, српске и бугарске, интерконектор бити завршен догодине и истакао да ће бити тешка предстојећа зима када је реч о ценама и обезбеђивању довољних количина енергената. Зато је у свом обраћању замолио председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да стави земље Западног Балкана на заједничку листу чланица ЕУ када је реч о ценама енергената.

- Драга Урсула, не слушајте 100 одсто мог пријатеља Мицотакиса и немојте 100 одсто да поновите мере из доба борбе са ковидом - захвални смо на вашој подршци, али када говоримо о новцу, ми не можемо да апсорбујемо ове цене енергената и бићемо вам бескрајно захвални - поручио је Вучић и додао да нам је председница ЕК много помогла када је реч о изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске и о планирању интерконектора између Северне Македоније и наше земље.

То значи нову инфраструктуру за Србију и читав Западни Балкан, нагласио је он и додао да онда могу да се граде нове гране тог гасовода ка другим земљама региона које су део ЕУ.

- Ми те циљеве никада не бисмо могли да остваримо без подршке ЕУ, а без присуства нашег пријатеља, председника Илхама Алијева не бисмо могли да рачунамо на диверсификацију извора снабдевања гасом - рекао је Вучић, говорећи о председнику Азербејџана за којег је рекао да је "тренутно најпопуларнији у Европи и да се до њега не може доћи".

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен поручила је на церемонији да је почело ново доба за Бугарску и Југоисточну Европу и да овај гасовод мења правила игре за Бугарску и за енергетску безбедност у Европи. Она је истакла да је пројекат изградње тог интерконектора био у развоју више од 10 година и подсетила да је ЕУ пружала подршку од првог дана, и финансијску, од око 250 милиона евра. Додала је да би овај интерконектор могао да покрије укупне потребе за гасом у Бугарској, што су одличне вести у тешким временима.

Према њеним речима, у ЕУ су напорно радили прво на диверсификацији извора гаса, затим на штедњи и складиштењу, уз велика улагања у обновљиву енергију.

- Европа има све што јој је потребно да се ослободи Русије, то је ствар политичке воље - рекла је Фон дер Лајен.

Она је указала да су се сви у ЕУ сложили да се ограниче изузетне зараде које остварују поједине енергетске компаније, и да се циљано помаже осетљивим домаћинствима и фирмама.

- Морамо да урадимо више, да сузбијемо раст цена енергената, морамо да уложимо заједничке напоре и о томе ћемо разговарати за неколико дана у Прагу - казала је Лајенова.

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис истакао је да овај интерконектор оснажује енергетску безбедност свих земаља како на Балкану, тако и на европском континенту.

- Овај гасовод ће довести природни гас из Азербејџана у Бугарску и ослободиће нас стега руског гаса - рекао је он и објаснио да ће то омогућити да европске земље превазиђу изазове услед пандемије и рата у Украјини.

Са Урсулом фон дер Лајен, Фото Инстанграм Будућност Србије

Мицотакис је нагласио да европске земље морају заједно да наступе и избегну фрагментацију европског енергетског тржишта:

- Морамо да будемо сигурни да је европска солидарност изнад националних интереса.

Грчка ће бити спремна да допринесе напорима којима руководи ЕК.

Председник Азербејџана Алијев потврдио је да је извоз гаса из те земље прошле године износио око 90 милијарди кубних метара од којих је 8,2 милијарде отишло у Европу, што је пораст од 40 одсто у поређењу са претходном годином.

- Ове године повећаћемо извоз и 11,5 милијарди кубика ће отићи европским потрошачима.

Потписали смо меморандум о разумевању са ЕК на основу којег планирамо да до 2027. удвостручимо наше снабдевање природног гаса Европи - рекао је Алијев и истакао да ће овај гасовод играти важну улогу у оснаживању енергетске безбедности Европе.

Да је отварање гасног интерконектора стигло у правом тренутку, када се регион и цео европски континент суочавају за тешком зимом и изазовима, истакао је јуче председник Северне Македоније Стево Пендаровски. Указао је да Северна Македонија мора да постане део диверсификоване мреже снабдевања и да ће Скопље учинити све да то оствари.

Пендаровски је истакао и да је, уз снажну регионалну сарадњу, потребна и већа европска солидарност, јер "наши грађани очекују мање реторике, а више конкретне подршке".

Са председником Бугарске Руменом Радевим, Фото Инстанграм Будућност Србије

ХИТЛЕРА ДОЧЕКИВАЛИ ЦВЕЋЕМ

ПОВОДОМ насловне стране хрватског магазина "Експрес" на којој је објављена фотографија Виктора Орбана, Ђорђе Мелони и Вучића са доцртаним брчићима Хитлера, председник Србије рекао је да нема проблем са тим и да је то слобода медија:

- Објављивали су и за Ангелу Меркел за коју се сада види да је била веома мудра, јер у њено време није било оваквих сукоба - рекао је Вучић новинарима у Софији.

Како је рекао, једна ствар му је ту запарала уши:

- Замислите да они који су Хитлера дочекивали са цвећем о томе говоре онима који су се против њега борили од првог дана.

НЕЋЕ БИТИ НЕЗАВИСНОГ КОСОВА

ВУЧИЋ је на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина да неће дозволити Републику Српску на Косову, рекао да о томе одлучују Срби и Албанци и поручио му да неће бити ни независног Косова онако како су планирали.

- Нисам знао да о томе одлучују Немци, али добро је да је Сарацин то јавно рекао, пошто су Немци већ одлучивали о неким плановима - рекао је Вучић.

- Неће бити ни независног Косова онако како планирате. Ајде, сад лепо, схватио сам вашу поруку и надам се да сте ви разумели моју.

НОВЕ НАФТНЕ ЛИНИЈЕ

ВУЧИЋ је нагласио да је енергетска ситуација у Србији тешка и навео да две милијарде метара кубних гаса купујемо од Русије, а да би било добро када бисмо још једну милијарду могли да добијемо са друге стране:

- Градићемо интерконектор између нас и Северне Македоније из много разлога, најпре због могућности прикључења на ТАП који води од Азербејџана све до Италије.

Размишљамо и о новим нафтним линијама јер, како је рекао председник, "неки се хвале како нам чине велику услугу, а ми плаћамо велик новац за транзит". Отуда бисмо се до идуће године потрудили да тај енергент не узимамо само преко хрватског нафтовода, већ и из Албаније, Грчке...

JOШ ВЕЋИ ПРИТИСЦИ НА НАС

НАША земљa ће после нових дешавања на геополитичкој сцени бити под још већим притиском, рекао је Вучић и указао да је наша земља и у мањим кризама извлачила дебљи крај, а да сада у највећој кризи треба да покуша себе да спасе.

Вучић је казао да неодговорни људи постоје у нашем народу и да их најбоље описује синтагма "неподношљива лакоћа неодговорности". На питање новинара зашто Србија не уводи санкције Русији, подсетио је да је политика наше државе дефинисана закључком Савета за националну безбедност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)