ПОЧЕО ПОПИС СТАНОВНИШТВА: Прелиминарни резултати крајем новембра

Танјуг

01. 10. 2022. у 09:54

ПРВИ прелиминарни резултати о броју пописаног становништва, домаћинстава и станова знаће се до краја новембра, док ће коначни резултати пописа са свим прикупљеним подацима бити објављени на пролеће, рекла је данас Танјугу начелница Одељења за попис становништва у РЗС-у Љиљана Ђорђевић.

ПОЧЕО ПОПИС СТАНОВНИШТВА: Прелиминарни резултати крајем новембра

Фото А. Стевановић

У Србији је данас почео попис становништва, који је требало да се одржи прошле године, али је одложен за ову због пандемије корона вируса, а Ђорђевић је истакла да је за попис ангажовано око 15.000 пописивача који ће наредних месец дана радити упитник са грађанима на територији читаве земље.

Објаснила је да грађани лако могу да препознају пописивача када им закуца на врата, јер је он дужан да око врата носи легитимацију на чијој је предњој страни име и презиме, фотографија, број личне карте и ИД број, док је на полеђини овлашћење.

"Уколико желе, грађани могу да запишу податке са легитимације и да позову наш Инфо центар и провере да ли је то заиста пописивач", рекла је Ђорђевић, начелница Одељења за попис становништва у Републичком заводу за статистику (РЗС).

Истакла је да ће се пописивач, уколико никога не нађе на одређеној адреси, поново вратити на исту након неког времена. Када је у питању време које грађани треба да издвоје како би одговорили на сва питања пописивача, Ðорђевић је рекла да попуњавање упитника траје кратко, јер је читав процес дигитализован.

"Дигитализација пописа је изузетно значајна јер су уведена правила логичке контроле што убрзава читав процес попуњавања упитника", казала је Ђорђевић.

Објаснила је да приликом попуњавања неће бити постављана сувишна питања, на пример, уколико је испитаник млађе дете неће се постављати питање о стручној спреми.

Ђорђевић је рекла да су грађани дужни да на сва пописна питања дају одговор, али да у складу са Уставом грађанин не мора да се изјашњава на питања о националној припадности, вероисповести, матерњем језику и инвалидитету.

Према њеним речима, пописивач је дужан да запише тачно онако како је грађанин одговорио и у случају када грађанин не жели да се изјасни по неком питању.


БОНУС ВИДЕО: Титова вила од 50 милиона долара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани