У СРБИЈИ ЈОШ ВИШЕ ДОБРИХ ДЕЛА: Наша земља са прошлогодишњег 48. доспела на 27. место Светског индекса давања

В. Н.

01. 10. 2022. у 08:21

СРБИЈА је на Светском индексу давања значајно напредовала и прошлу годину завршила на 27. месту, као трећа земља у свету са највећим помаком у овој области.

У СРБИЈИ ЈОШ ВИШЕ ДОБРИХ ДЕЛА: Наша земља са прошлогодишњег 48. доспела на 27. место Светског индекса давања

Фото П. Милошевић

Да је реч о значајном напретку показују подаци према којима је наша земља до пре три године била котирана углавном изнад 115. места. Уследила је пандемија, значајно увећање количине донираног новца, и снажна солидарност која се огледала кроз помоћ другима, па је Србија забележила скок са 48. на 27. место на светској филантропској листи.

Ово је саопштио Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума, поводом 1. октобра - Европског дана фондација и донатора.

Како оцењује, највећи допринос том резултату дале су новчане донације, масовност у даривању и свеукупни обим прикупљених средстава који, према подацима "Каталист Балканс", износи око 42,5 милиона евра. Овај ниво средстава регистрован је кроз прикупљање података од компанија и из јавних извора.

- Други важни допринос је помоћ особама које не познајемо, док је далеко најслабији резултат у волонтирању, што показују и истараживања по којима је само шест одсто становништва спремно да волонтира - наводи се у саопштењу.

Матић подсећа да су у време формирања Савета за филантропију осмишљене мере које би побољшале стање у овој области - укидање ПДВ на донирану храну, као и подстицаји богатим појединцима да донирају.

- Рад на овим законским изменама прекинула је корона и сада је пред нама задатак да се са новом владом вратимо овом послу - поручује Матић.

Фондација за подршку добротворним организацијама саопштила је да се Србија налази међу три земље, уз Чешку и Кину, које су оствариле највећи напредак у доброчинству током 2021. године.

НАЈХУМАНИЈА ИНДОНЕЗИЈА

ФОНДАЦИЈА за подршку добротворним организацијама саопштила је да је у 2021. години најхуманија била Индонезија, иза које следе Кенија, САД, Аустралија, Нови Зеланд, Мјанмар... Када је реч о земљама из региона, БиХ се пласирала на 42. позицију, Бугарска је на 54. а Мађарска је на 62. месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен