НА ПАПИРУ ВЕЋЕ ДОНАЦИЈЕ ДА БИ ПОРЕЗ БИО МАЊИ: У законитост рада НВО "28. јун" својевремено посумњао и часопис "Форбс"

Е. В. Н.

01. 10. 2022. у 09:00

ХУМАНИТАРНУ организацију "28. јун" основали су српски студенти из САД и Канаде да би одбранили свој етнички идентитет, а велики публицитет добила је кад је обзнанила да је, уз помоћ мало знане фондације из Сијетла, Србима са Косова послала 1,5 милиона долара у медицинским залихама.

НА ПАПИРУ ВЕЋЕ ДОНАЦИЈЕ ДА БИ ПОРЕЗ БИО МАЊИ: У законитост рада НВО 28. јун својевремено посумњао и часопис Форбс

Фото: Фејсбук/28. јун

Касније се, међутим, према писању америчког "Форбса", испоставило да је вредност пошиљке била три пута мања.

Државна контрола у Канади, где је једно од седишта удружења, закључила је да је износ вредности дониране робе у огромној мери "надуван" како би се ослободили пореза, а увећањем вредности добијали су позитиван публицитет међу својим сународницима Србима, објавио је још 2013. "Форбс".

У нашој Агенцији за привредне регистре "28. јун" је убележен као удружење за пружање материјалне подршке и помоћи угроженим особама српске нације који живе на КиМ, као и члановима њихових породица, али је управо у јужној покрајини, на коју су званично фокусирани, судећи према тврдњама из Епархије рашко-призренске, било неправилности. Из Епархије су својевремено упозорили да немају никакву сарадњу са овом НВО, за чије представнике су навели да се јавно хвале да су обезбеђивали помоћ за манастире и парохије са благословом епископа. Вести о сарадњи су измишљене, тврдила је Епархија, као и то да су посећивали и помагали манастире Светог Архангела код Призрена и Девину воду код Звечана. Тврде да ниједан манастир нити је тражио, нити је добио донацију од "28. јуна".

- Мања донација једне вернице из иностранства манастиру Девина вода проглашена је као дар "28. јуна". Има индиција да је овај покрет прикупљао средства за која нема покрића где се користе, а све под видом тобожње помоћи. Фотографисања њихових припадника у неким од наших манастира или пред нашим светињама нису ништа друго него непоштени начини да се створи утисак да раде уз благослов и да им треба веровати и давати новац за помоћ Косову. Сви манастири и парохије су упозорени да избегавају сваки контакт са особама које на било који начин раде или сарађују са овом организацијом - писало је у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Они наводе и да је још једна неистинита информација пласирана од стране "28. јуна" крајем 2018. Наиме, шлепер хуманитарне помоћи који је према саопштењима више медија 29. децембра 2018. наводно стигао преко ове организације за народне кухиње и обданиште "Ђурђевак", заправо је стигао од Митрополије црногорско-приморске и организације "Човекољубље" СПЦ.

Фото Фејсбук/"28. јун"

- Истина је да је само један мањи део робе у последњем тренутку прикључен овој хуманитарној пошиљци од стране "28. јуна", која се у медијима представила као главни организатор ове акције. Они су тада писали да су "хитном доставом хране пробили блокаду увоза српских производа", иако је хуманитарна помоћ других организација, које су радиле преко Епархије, редовно и несметано долазила из централне Србије и Црне Горе - наводи се у ранијем саопштењу Епархије.

У својим мејл порукама и на друштвеним мрежама они су и тада писали о огромној помоћи која се већ годинама наводно обезбеђује за Србе на КиМ, иако те вести нису биле поткрепљене финансијским извештајима и доказима о уплатама, већ само фотографијама на друштвеним мрежама, са понеким пакетом или робом на коју је прикачен лого "28. јуна". Још у фебруару 2018. Епархија је позвала државне органе да провере рад ове организације, у циљу отклањања злоупотребе било које врсте.

- Негативна искуства наших епархија у САД и Аустралији само додатно потврђују да се ради о организацији која је врло могуће повезана са крајње сумњивим круговима "хуманитараца" који оперишу у више земаља света. Они свој кредибилитет граде виртуелно, на интернету, увећавањем износа новчаних донација без јасног покрића, транспарентних извештаја и финансијске контроле, посебно у земљама дијаспоре - навела је Епархија.

 

УНС: ХИТНО УТВРДИТИ КО ЈЕ ПРЕТИО

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије (УНС) протестовало је због претњи које је новинарка "Вечерњих новости" Јелена Скендерија добила на друштвеним мрежама, тражећи да полиција хитно утврди ко јој је претио. УНС је подсетио да су претње новинарима неприхватљиве и да аутори таквих садржаја морају да сносе одговорност. Претње су објављене поводом текстова о НВО "28. јун", о чему су обавештени полиција и Радна група за безбедност новинара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (2)

ПРАВА РОМАНТИКА Како се Јоксимовићи проводе у Катару: Објавили очаравајућу фотку - Негде у пустињи