ЧАК 500 СУДИЈА ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Због већих плата иду у нотаре, адвокате...

В. Ц. С.

01. 10. 2022. у 10:07

ВИШЕ од 500 судија у Србији има између 60 и 65 година и у наредних две, три, најкасније пет година отићи ће у пензију.

ЧАК 500 СУДИЈА ИДЕ У ПЕНЗИЈУ: Због већих плата иду у нотаре, адвокате...

Фото Д. Миловановић

А онда, опет, у следећих три до пет година отићи ће и више него толико. Процене су да ће правосудни систем остати за деценију без 60 одсто укупног садашњег судијског кадра (сада их има око 2.500) и неће имати ко да их замени!

Према речима Снежане Бјелогрлић, председнице Друштва судија Србије и чланице Високог савета судства, највише кандидата за пензију је у Врховном касационом и апелационим судовима. По логици ствари, у њих ће "аванзовати" судије из нижих судова, па ће основни остати без кадра!

- Не само да има мало сарадника и приправника, него и од оних који остају тешко вам је да изаберете будуће судије, јер најбољи иду тамо где су боље плаћени: у банке, осигуравајућа друштва, нотаре, извршитеље, адвокатуру, а остају они који су студирали по 12 година - каже Бјелогрлић. - У целом правосуђу само је 10 приправника на буџету, остали волонтирају две године док не положе правосудни испит, па онда иду. У судовима ради 1.660 сарадника и саветника, али многи од њих имају више од 40 или 50 година и не желе да иду с позиције нпр. саветника у ВКС или апелационом суду за судију у основном, на мању плату.

Архива

Подаци којима баратају сва судијска удружења кажу да српске судије за домаће прилике имају више него пристојне плате од око 100.000 динара у просеку. Примања осталих запослених у правосуђу често су испод просека, а понекад чак и на минималном износу.

- Ово није ситуација од данас или пре неколико месеци, на ово је упозорено још пре три године - каже Ивана Јосифовић, председница УО Удружења судија и тужилаца. - Високи савет судства мора да води рауна о пројектованом броју кадрова, да не дозволи да због смене генерација судство остане десетковано. Неговању и грађењу младог кадра придаје се мало значаја. Морамо финансијски мотивисати младе да би расадник кадрова за судије био већи. Не могу они који су на почетку каријере и стварају породице, две године волонтирати, а онда, после правосудног испита, наставити да волонтирају. Проблем је и то што актуелне судије због плата све чешће напуштају судство.

И председник УО Форума судија Србије Небојша Ђуричић изражава забринутост због предстојећег одлива кадрова у правосуђу, и подсећа да су актуелном стању "кумовале" не само финансијске прилике, већ и забрана запошљавања која је дуго трајала.

- Ако један суд у унутрашњости има 10-15 судија и троје оде у пензију, а поступак избора нових траје годину дана, неће имати ко да ради. А због свега тога испаштаће грађани, јер ће предуго чекати да буду решени њихови предмети - каже Ђуричић.

 

МАЊА ПРИМАЊА НЕГО У РЕГИОНУ

ПЛАТЕ домаћих судија, како каже Ивана Јосифовић, упола су мање него у региону. Најлошије су плаћени од свих колега у државама чланицама Савета Европе (осим у Казахстану и Молдавији). Доношење сета правосудних закона било је јединствена прилика да се реши ово питање, али, како наглашава, то није урађено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

ТОНИ ВАРА ДРАГАНУ ВЕЋ 10 ГОДИНА, ЗНАМ И С КИМ Водитељка изненадила тврдњама: Гагу је бринуло шта ће село да каже

"ТОНИ ВАРА ДРАГАНУ ВЕЋ 10 ГОДИНА, ЗНАМ И С КИМ" Водитељка изненадила тврдњама: "Гагу је бринуло шта ће село да каже"

ВОДИТЕЉКА Јована Јеремић, још једном је, без длаке на језику прокоментарисала развод Драгане Мирковић и Тонија Бијелића и истакла да се није уопште изненадила јер је, како тврди, знала да певачицу бизнисмен вара већ уназад десет година.

13. 04. 2024. у 13:43 >> 18:12

Коментари (5)

ЗАПАД У ШОКУ: Ово су Руси урадили председнику Међународног олимпијског комитета (ВИДЕО)