ХИЉАДЕ СРБА УЧИЛО ШКОЛЕ У ПАРИЗУ: Др Александра Колаковић о француској културној дипломатији у Краљевини СХС

В.Н.

28. 09. 2022. у 22:07

У OКВИРУ нове трибине о француско-српским односима, др Александра Колаковић говори о француској културној дипломатији у Краљевини СХС и Југославији, која је до Великог рата већ била развијена на просторима широм Европе.

ХИЉАДЕ СРБА УЧИЛО ШКОЛЕ У ПАРИЗУ: Др Александра Колаковић о француској културној дипломатији у Краљевини СХС

Фото: КЦНС

У Краљевини Србији деловала су културна удружења и удружења пријатеља Француске која су већином чинили некадашњи француски ђаци – угледни професори, научници, министри и политичари. Осим учења француског језика, удружења су настојала да прошире и познавање француске културе међу Србима, а деловала су како у Београду тако и у градовима у унутрашњости. 

Након што је настала нова држава Краљевина СХС, француска дипломатија се нашла пред новим изазовима организовања културне дипломатије, али као симбол уметности, културе и слободе Француска је већ привлачила Србе и друге народе који су живели под Аустроугарском или у Османском царству.

Др Колаковић истиче да се почетком 1917/18. године на француским универзитетима и школама, уз финансију подршку Француске, школовао 1.151 ученик, а касније их се придружило још око три хиљаде.

У току 1915. и 1916. године у француским школама организован је Српски дан, док су угледни француски професори Ернест Дени, Емил Оман и Виктор Берар држали предавања и стварали основе научне и универзитетске сарадње након рата, што су темељи на којима је француска културна дипломатија почела да делује у новој држави. Нови циљеви француске дипломатије односили су се на настојање да помогне развој свог економског и политичког утицаја, при чему је подржавала целовиту – интегралну Југославију. 

Како је француски културни утицај био веома развијен у Србији, а ширило га је неколико генерација српских интелектуалца школованих у Француској и на француским узорима, било је потребно пре свега деловати у другим областима нове државе.

Реч је о деловима који су били под вишевековним утицајем немачке, мађарске, италијанске и османске културе. Др Колаковић истиче да је непосредно након 1. децембра 1918. године у Краљевини СХС отворено више друштава и клубова пријатеља Француске које су иницирали некадашњи француски ђаци, а помагала француска дипломатија користећи их као мрежу за спровођење својих културно-дипломатских акција. 

Основна карактеристика рада ових удружења било је то да су основана на приватну иницијативу и да су деловала на добровољној бази, без значајније системске подршке све до средине четврте деценије 20. века.

Предавање др Александре Колаковић „Француска културна дипломатија у Краљевини СХС – Југославији" може се  погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ОДБИЛА САМ БОЉИ ЖИВОТ, ТО СЕ НЕ ЗНА: Улога Емилије Попадић била је намењена ДРУГОЈ великој глумици