ПОСЛЕ КОРОНЕ БУКНУЛО НАСИЉЕ: Након онлајн и комбиноване наставе, са потпуним повратком у учионице, први напади међу ученицима

В. Ј. Б.

29. 09. 2022. у 09:20

ШКОЛСКА година, после епидемије короне, због које су ђаци похађали онлајн и мешовиту наставу и одвикли се од заједништва, почела је бурно!

ПОСЛЕ КОРОНЕ БУКНУЛО НАСИЉЕ: Након онлајн и комбиноване наставе, са потпуним повратком у учионице, први напади међу ученицима

Напади на вршњаке, Фото Shutterstock

У једном дану објављени су случајеви вршњачког насиља у две основне школе - "Милоје Васић" у Калуђерици, и "Дринка Павловић" у срцу Београда.

У уторак је, у току малог одмора, у Калуђерици, ученик трећег разреда напао првака.

Према речима директора ОШ Небојше Трифића, малишан није повређен, а покренут је васпитно-дициплински поступак.

- Старији ученик је гурнуо млађег у тоалету и овај је одмах пријавио учитељици - каже Трифић.

- Малишан није видео ко га је гурнуо, па утврђујемо кривца, коме ће се изрећи појачан васпитни надзор, а ако се понови, укор и мања оцена из владања.

Други случај, из ОШ "Дринка Павловић", резултат је континуираног насиља због ког је четрнаестогодишњак морао да се испише из школе и пресели у друго место. Дечак је од једног вршњака примао претње и физички је нападан. Иако су у школи предузете све законом прописане мере, испоставило се да је она немоћна, јер родитељи насилника не желе да сарађују!

"Потврђујем да се насиље јесте десило. Све службе у школи урадиле су све што закон предвиђа. Процес и даље траје. Дечак који је насилан и његови родитељи пријављени су полицији и Центру за социјални рад", објавила је директорка Наташа Васић на сајту школе.

Претходно је изјавила да је насилник два пута био на дисциплинском поступку, да је са њим обављено небројено много разговора, све то без резултата јер га породица подржава.

Да би основна школа пребацила насилника у другу школу, он мора да има јединицу из владања и да је против њега покренут дисциплински поступак, али и та друга школа мора да га прими, што често није случај. Уколико дође до грубог физичког, психичког, дигиталног или сексуалног насиља, према речима Снежане Вуковић, руководиоца Групе за образовање мањина, социјалну инклузију и заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, школа је обавезна да укључи центар за социјални рад и МУП. Она каже да се ове институције укључују не само ако родитељи не сарађују, већ и ако је насиље препоручени модел комуникације у породици.

- Школа мора да обавести и надлежну школску управу. Појачава се васпитни рад са дететом-насилником, али и спроводе мере заштите за дете које је жртва, имплементирају се радионице за борбу против вршњачког насиља... Центар за социјални рад некада не одговори школама или не поступи у конкретном случају, јер су пребукирани. Тада се школе обраћају нама, а ми Министарству за рад и социјална питања - каже Вуковићева.

У школи "Дринка Павловић" тврде да су поступили по закону, Фото Н. Скендерија

Центар се аутоматски укључује само у случајевима када је вршњачко насиље пријављено полицији, објашњавају за "Новости" у једном београдском центру. Када пријава стигне, стручњаци утврђују шта су родитељи до тада предузели, упућују се у саветовалишта, проверава се да ли је дете трауматизовано.

- Када родитељи не желе да сарађују, социјални радник их најпре упозорава да морају да се укључе и покушава да их мотивише. Уколико и даље одбијају, изриче се корективни надзор или измештање детета из породице. Највећи проблем је што многи сарађују само декларативно, али не и суштински - кажу у центру.

Наводе и да имају мали број социјалних радника, који дневно добијају по 10 захтева. Под њиховим надзором је само у Београду 288 школа и 180.000 ђака.

НАСТАВНИЦУ ПОВРЕДИЛА НОЖЕМ

ДА је вршњачко, електронско и насиље над запосленима у основним школама највећи проблем школства, сматра Валентина Илић из Синдиката образовања Србије. Каже, запосленима су везане руке:

- Основна школа је обавезна, па је насилно дете немогуће избацити из школе. Насиље се често и гура под тепих, зарад рејтинга школе. Имали смо случај професорке у основној школи у Пожаревцу коју је ученица напала и повредила ножем. Случај је заташкан, делом јер су родитељи добро позиционирани, делом због става да "је дете у развоју, да му треба пружити шансу". Готово да нема инструмената у основној школи да казните дете ако вас гађа или вређа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖОВА? Пет нервозних навика које их одају