ВУЧЕВИЋ ХВАЛИ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ: "Првих шест месеци ове године показали су да је град права атракција"

Новости онлајн

27. 09. 2022. у 19:49

НОВИ Сад је ове године, у првих осам месеци, оборио два рекорда по броју туриста. Први пут у мају месецу (58.304), и други пут током јула месеца, када је остварено 59.104 ноћења, од тога 12.313 ноћења остварили су домаћи, а 46.791 страни туристи.

ВУЧЕВИЋ ХВАЛИ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ: Првих шест месеци ове године показали су да је град права атракција

Фото. Принтскрин/Инстаграм/milosvucevic_gradonacelnik

Нови Сад је у првих шест месеци ове године угостио 118. 394 туриста, од тога 47.392 особе из Србије и чак 71.022 особе из иностранства. Поређења ради, током 2021. године у првих шест месеци Нови Сад је посетило свега 67.074 туриста.

Ове године, Нови Сад је и Европска престоница културе, а рекорде по броју туриста обара из месеца у месец, и то у поређењу са 2019. годином, која је до сада била најуспешнија.

Данас, на светски дан туризма, погледајмо како се развија туризам у српској Атини:

Протекла, 2021. година протекла је у знаку опоравка туризма у Новом Саду, а првих шест месеци ове године показали су да је град права атракција за домаће и стране туристе.

- Странаца је било готово двоструко више него домаћих туриста, и то из Босне и Херцеговине, Руске Федерације, Хрватске, Словеније, Немачке, Велике Британије, Француске, САД-а. Долазили су нам гости из Катара, Индије, Грузије, Јапана, Бразила, Аргентине и бројних других земаља. Наше туристичке брошуре су плануле, али Туристичка организација Новог Сада спремила је још промо материјала на 17 језика, што ће бити врло корисно у предстојећим летњим данима” – изјавио је градоначелник Вучевић током јула месеца.

Фото: Профимедиа

 

Последњих неколико година отворени су хотели Шератон, Гарден, 11тица, Ами, Пупин, што је у значајној мери допринело повећању хотелских капацитета – за око 500 лежајева. Такозвани “стан на дан”, односно смештај у власништву физичких лица све више узима маха, а посебно од када је донет нови Закон о угоститељству којим је олакшано њихово регистровање. Према истраживању о ставовима и понашању туриста, које континуирано спроводи ТОНС годинама уназад, 30% туриста одседа у оваквом виду смештаја.

Повећању броја туриста, поред повећања смештајних капацитета, свакако доприносе и културни, али и бројни спортски догађаји чији је домаћин град Нови Сад, као и сајмови и конгреси.

Просечна дужина боравка у првих шест месеци текуће године износила је 3 дана. Туристи из Србије просечно су ноћили 2,5 дана док су странци просечно ноћили чак 3,5 дана.

Нови Сад се по броју ноћења страних туриста налази одмах иза Београда, а испред свих бања и планинских центара, па чак и када је реч о зимској туристичкој сезони.

На сајту Туристичке организације града Новог Сада туристи могу да пронађу све понуде које красе и велике светске метрополе, као што су: Нови Сад у три дана, Нови Сад у 52 недеље, Шта обавезно посетити у Новом Саду и још много тога.

Нови Сад је освојио међународну награду ,,Златна јабука“ за изврсност у промовисању и подизању нивоа развоја туризма. Председник Светске федерације туристичких новинара и писаца Тижани Хадад уручио је пре неколико дана награду најуспешнијем градоначелнику Новог Сада, Милошу Вучевићу.

“Нови Сад је град који буја, цвета, он је попут дрвета које даје много плодова, а његови плодови су гостопримство, природа, додир са вишевековном историјом, традицијом, … а наш Нови Сад је такав зато што га његови Новосађани воле!”- поносно је написао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на својим друштвеним мрежама.

(војводинауживо)

БОНУС ВИДЕО:

АУТОМОБИЛИ ЗАПЛИВАЛИ УЛИЦАМА: Пљусак направио потоп у улици Југ Богдана у Зрењанину

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)