НА ЕКСКУРЗИЈУ УСКОРО И У ЈАСЕНОВАЦ? Министарство просвете шаље школама упутство за путовања ученика

Љ. БЕГЕНИШИЋ

26. 09. 2022. у 11:00

УЧЕНИЦИ основних и средњих школа ускоро би могли на екскурзијама да обилазе и места на којима је током Другог светског рата страдао српски народ, али и сви други народи који су били жртве фашизма - сазнају "Новости".

НА ЕКСКУРЗИЈУ УСКОРО  И У ЈАСЕНОВАЦ? Министарство просвете шаље школама упутство за путовања ученика

Фото П. Милошевић

Иницијативу да ученици на путовањима посећују стратишта покренуо је Музеј генодида пре неколоко месеци, Министарсво просвете ју је прихватило и сада у овом ресору припремају стручно упутство које ће ускоро послати свим школама у Србији.

- Министарство просвете, науке и технолошког развоја је прихватило иницијативу и припрема се Стручно упутство за организацију и реализацију студијског путовања у основној и срењој школи, које ће ускоро бити прослеђено школама - кажу за наш лист саговорници из овог ресора одговарајући на питања када ће почети реализација иницијативе коју је Музеј покренуо и да ли се већ зна која места ће ученици обавезно обилазити.

Српски страдалници, Фото Д. Дозет

Музеј жртава геноцида упутио је у јулу Министарству просвете иницијативу у којој је наведено да се у програм, примерено узрасту, уврсте обиласци места страдања цивилног становништва и учесника антифашистичке ослободилачке борбе током Другог светског рата, односно стратишта, губилишта, бојишта, меморијалних центара, знаменитих места, просторних културно-историјских целина, спомен-паркова и спомен-подручја која се налазе у Србији, као и у иностранству.

Сећање на жртве у Доњој Градини, Фото С. Мишљеновић

Музеј је предложио и локалитете које би требало обићи. То су: меморијални центри у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, али и у Аустрији, Италији, Пољској, Немачкој, Норвешкој и Холандији.

Министар Бранко Ружић је, одмах након што је иницијатива поднета, навео да лично подржава идеју да ученици обилазе места ратних страдања у Србији, региону и иностранству, јер ће се тако допринети развоју свеопште културе сећања у нашем друштву.

- Ученицима треба још више приближити збивања из Другог светског рата, посебно о страдању Срба, Рома и Јевреја, као и других недужних жртава рата у НДХ - рекао је Ружић.

У логор НДХ довожени вагонима, Фото И. Маринковић

- Обиласком Јасеновца, али и свих других локалитета посвећених сећању на жртве ратова, ученици би употпунили и продубили своја знања о усташким и другим злочинима над недужним цивилним жртвама и њиховом страдању. Важно је да то учинимо због будућих генерација.

Истовремено из Музеја жртава геноцида поручили су да би се организованим обиласцима места страдања унапредило развијање саосећања код ученика према жртвама рата, које превазилази сагледавање искључиво историјских података, чиме би се допринело развоју свеопште културе сећања у нашем друштву.

Мемиријални комплекс Јасеновац, Фото И. Маринковић

Деценијама правили пропусте

ДИРЕКТОР Музеја жртава геноцида Дејан Ристић сматра да је направљен озбиљан пропуст у претходним деценијама зато што ђаци нису упознавани са стратиштима српског народа, те да је упознавање деце са местима страдања Срба, али и других народа у Другом светском рату, неопходно. Он истиче да нисмо у довољној мери приближили деци националну историју српског народа ни оно што чини сопствени национални идентитет, а у оквиру њега и тај страдалнички моменат из периода Другог светског рата.

В.Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)