МАРКАМА ДОПИСИВАЊЕ ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Лидија Антов, пензионерка из Димитровграда, највећи филателиста у овом крају

В. Ћирић

22. 09. 2022. у 17:52

ЛИДИЈУ Антов (70), димитровградску пензионерку која је током каријере радила као дипломирани правник, љубав према поштанским маркама не напушта ни у трећем добу.

МАРКАМА ДОПИСИВАЊЕ ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Лидија Антов, пензионерка из Димитровграда, највећи филателиста у овом крају

Фото: В.Ћ.

И даље помно прати емитовање нових, трага за ретким поштанским маркама из прошлих времена и попуњава своје албуме у којима има више 2.900 примерака из разних епоха.

Истини за вољу, у ери информатичке револуције и нових "медија", односно начина комуницирања дописивање је све ређе. Млади готово да и не знају да су писмо, дописница, или разгледница са поштанском марком некада били главно средство комуникације међу рођацима и познаницима.

- Прикупљањем марака бавим се практично од детињства, још од краја педесетих година прошлог века и оне су мој велики хоби. Почела сам захваљујући дечјој радозналости, када сам најпре разликовала шта је лепо, а шта није. Велику заслугу има и баба Роза која је далеке 1929. отишла у САД и оданде је слала писма и дописнице, са којих сам почела пажљиво, маказицама да скидам живописне марке и чувам их. Најпре међу корицама књига или свезака, а касније сам имала и свој први филателистички албум. Набавила сам га крајем шездесетих минулог века у Варни и Софији у Бугарској и тада сам почела озбиљније да се бавио овим лепим хобијем који ме не напушта ни данас - каже Лидија.

Мало-помало, током минулих година и деценија збирка Лидије Антов се увећала на безмало 3.000 примерака разних марака смештених у пет албума. Има их са свих континената и готово свих земаља на земљиној кугли. Добијала их је на разне начине: од пријатеља, познаника, оних који су знали да се бави филателијом, звала је телефоном разне институције и на сличне начине, куповала у Димитровграду, Пироту, Нишу.

Лидији су из њене колекције, најдраже старе марке, а међу њима нарочито оне са ликовима глумаца, певача, али и политичара као што су Георги Димитров, Хонекер, Хо Ши Мин, Кенеди, цар Борис из 1942. и многе друге. Ту су и оне штампане неким поводима, у малим тиражима и веома ретке. Жао јој је, међутим, што међу младима нема интересовања за овај леп хоби.

ИЗЛОЖБА

СВОЈЕ филателистичко благо Лидија је одлучила да покаже и широј јавности. Ове године је, поводом Дана жена, у димитровградској Библиотеци "Детко Петров" приређена тематска изложба њених марака.

Недавно је надлежним институцијама упутила допис, и изразила жаљење што се у овом делу Србије не могу купити ни све наше марке, пошто се не требују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен