ГОДИШЊИЦА ОД ИСКРЦАВАЊА НА КРФУ: Незаборав за српске јунаке

В. Н.

21. 09. 2022. у 06:30

ПОЛАГАЊЕМ венаца и одавањем почасти у местима Ипсос-Дасија, Гувија и Агиос Матеос данас почиње обележавање 106 година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо.

ГОДИШЊИЦА ОД ИСКРЦАВАЊА НА КРФУ: Незаборав за српске јунаке

Фото Д. Стевановић

Комеморативну свечаност у Ипсосу-Дасији код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије "Кнез Михаило", познатог као "Гвоздени пук", предводиће Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад. Он ће предводити и комеморацију у Гувији, код Спомен-плоче на месту искрцавања српске војске на Крф 1916. Одавању поште присуствоваће и представници Републике Српске.

Како је најављено, у Агиос Матеосу одржаће се комеморација код споменика војницима Дринске дивизије.

На овим комеморативним скуповима, почаст српским војницима одаће и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Врховна команда српске војске је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на јадранско приморје. После више од месец дана тешких маршева, по најтежем времену и беспућу, српска војска дошла је до Скадра, Драча и Валоне, одакле је пребачена на Крф, на којем се до априла 1916. опорављало 151.828 војника.

ЈАНУЛИС

ВЕНЦИ ће бити положени и код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве. Јанулис је био крфски сељак и велики српски добротвор који је дозволио да се на његовој земљи подигне војни логор, где су се опорављали српски ратници који су преживели голготу Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (3)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало