СЛЕДИ ДЕТАЉНА АНАЛИЗА: Спорне одређене одредбе сета правосудних закона

Председник УСТ и Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић

15. 09. 2022. у 20:36

УДРУЖЕЊЕ судија и тужилаца Србије (УСТ) ће детаљно анализирати све одредбе радних верзија сета правосудних закона који се доносе у складу са уставним амандманима, али напомињем да је први утисак да нацрти закона имају одређене недостатке, суштинске и номотехничке.

СЛЕДИ ДЕТАЉНА АНАЛИЗА: Спорне одређене одредбе сета правосудних закона

Фото: Н. Скендерија

Добро је што је јавна расправа о новим законима отворена пре ставова Венецијанске комисије и очекујем да ће бити конструктивна и да ће иницијалне верзије законских текстова претрпети адекватне измене, те бити у сагласности са Уставом Републике Србије. 

По мом мишљењу, спорне су одредбе радне верзије Закона о јавном тужилаштву које се тичу упућивања јавних тужилаца јер су у директној супротности са Законом о организацији и надлежности државних органа за борбу против организованог криминала, корупције и тероризма.

Овај закон управо предвиђа упућивање тужилаца из нижег у више тужилаштво, односно у посебна одељења за борбу против корупције у циљу његове ефикасне примене. 

Такође, у прелазним и завршним одредбама се прави разлика, чак дискриминација - између мандата јавних тужилаца изабраних пре ступања на снагу Уставног закона (30.новембра 2021) и након тог датума, уместо да се везује за ступање на правну снагу Закона о јавном тужилаштву који уређује трајање мандата.

Остаје нејасно засто се уопсте ово питање везује за Уставни закон који уопште не регулише трајање мандата, као ни усвојени уставни амандмани.

Као добро решење видим то што ће се шефови јавних тужилаштава убудуће бирати у Високом савету ту

ћжлаца, а не висе у парламенту.

Напомињем да ће УСТ након детаљне анализе, радној групи Министарства правде доставити своје сугестије, примедбе и коментаре на закоски текст, а посебно бих поздравио напор Министарства правде да се кроз предстојећу јавну расправу чују ставови и других струковних удружења, а не само оних у радној групи, која чине мањину.

Подсећам да је од укупно пет правосудних струковних удружења, учешће у радној групи имало Удрузење јавних тузилаца и заменика јавних тужилаца Србије и Друство судија Србије, док су изостали Удрузење судија и тужилаца Србије, Форум судија и Удружење судија за прекршаје. 

      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне