АНЂЕЛИ ЈЕ УСПАВЉУЈУ СВОЈИМ КРИЛИМА: Репортери "Новости" у манастиру Соколица, у ком нас први пут није дочекала игуманија, мати Макарија

Милена Марковић

05. 09. 2022. у 10:00

ДОЛЕТЕО је одједном соко сиви. Отуд, од Бајгоре и запиштао изнад Соколице. Неколико пута надлетео манастир, па се смирио на стенама изнад. Остао је ту све време наше посете. Слеће по неколико њих, али само један пишти.

АНЂЕЛИ ЈЕ УСПАВЉУЈУ СВОЈИМ КРИЛИМА: Репортери Новости у манастиру Соколица, у ком нас први пут није дочекала игуманија, мати Макарија

Фото: И. Маринковић

- Мати је волела ове птице, баш њега, кад се огласи. Манастир је по соколима и добио име - испричале су нам монахиње.

Ово је Соколица, бисер међу косметским манастирима. Светиња коју је са малобројним сестринством и народом придигла и оснажила игуманија Макарија, старешина овог храма више од три деценије најтежег времена за српски народ и његову цркву на Косову и Метохији. То време, нажалост, не престаје.

Фото: И. Маринковић

Упристојили смо одећу, какав је и ред, пред улазом. Али никако да коракнемо. Стајали смо, и стајали. Некакав лед скупио се у грудима. Ово је први пут да нас не дочека мати, као што нас је увек радо дочекивала. Не само ову екипу, већ свакога из "Новости", у које год доба дана да стигну. Ово је 18. дан откако се у августу преселила, како сестринство каже, на неко боље место од овоземаљског.

- И болест и године савијале су је, њена слабост је потрајала, али је за нас отишла, ипак, прерано. Готово одједном. Тако нагло - говоре монахиње.

Кућа у којој је била домаћин, по свему за дивљење, у савршеном је реду. Порта, као чудесни врт: цвеће, мирис, травњаци под конац. У подзидовима читави појасеви густо "окићени" чуваркућама. Никада, нигде нисмо видели овакву слику. Рај на земљи, који је игуманија и сама неговала. Колико смо је само пута затекли да окопава руже. Припасала кухињску кецељу преко монашке хаљине и ради. После се враћала иконописачкој радионици, у којој је по читаву ноћ лампа горела. Под њеном руком, у овој радионици коју је основала, настајале су најлепше иконе. Али ту тајну злата које се разливало по ободима, није чувала само за себе. Њено иконописање, надалеко чувено као што је и она чувена, наставила је монахиња Антонина. Млада, светачког лица за које је игуманија Макарија говорила да је сторучица, молитвеник са хиљаду дарова.

Монахиње су тешке на сузи, а чини се да ће сваког момента да крену. Сваки трен, поглед им је на благој узвишици у порти, где је малени мермерни споменик, под којим почива игуманија соколичка. Споменик скроман, као и начин на који је и она живела, а оставила велико дело. Књиге, записе, иконе, монографије, житија...

Даноноћно је радила, нажалост, није успела да заврши књигу "Смрт као путоказ у вечни живот".

Разговор прекида изненадна посета манастиру наших људи из Канаде, из Торонта. Дошли да се поклоне Богородици са маленим Исусом у наручју, мермерној скулптури, заштитници Соколице, чије се трајање процењује на више од седам векова. После ће и до гробног места игуманије. Познају је од оних дана када је у Њујорку, у Метрополитен музеју, говорила на изложби у којој је, уз још тридесетак експоната српске духовне баштине, била посебно запажена ова скулптура.

Три цвета остала су уз споменик мати Макарије. И, онај соко сиви, није се помакао са стене. Није се ни оглашавао.

ОСТАВШТИНА ЗА ПОКОЛЕЊА

ИГУМАНИЈА Макарија, током старешинства у Соколици и трајања иконописачке радионице у овом манастиру, излагала је иконе у Чикагу, Франкфурту, Београду... Осликала је трпезарију манастира Жича и цркве у Сентандреји. Написала књигу сећања на владику Данила Крстића, урадила монографију "Манастир Соколица, бисер са Косова и Метохије". Превела је на неколико језика значајна дела са темом Српске цркве. Докторирала је на два универзитета: теологију на Аристотеловом универзитету у Солуну и хемију на Београдском. Говорила је неколико страних језика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?