ТРЧАЊЕ КРОЗ ВИНОГРАДЕ ЗА ЗДРАВЉЕ И УЖИВАЊЕ: Александровац ће овог месеца угостити бројне посетиоце манифестације "Жупска винска трка"

Софија Бабовић

04. 09. 2022. у 14:00

НАЈМАЊЕ пола милиона посетилаца буде током летње туристичке сезоне у Александровцу, а највише гостију забележи се током познате манифестације "Жупска берба", која ће се ове године одржати по 57. пут. Нешто млађа, али и оригинална шанса да се упозна чувено жупско виногорје на другачији начин и пробају најбоља овдашња вина нуди се овог месеца, када је грожђе у пуном цвету.

ТРЧАЊЕ КРОЗ ВИНОГРАДЕ  ЗА ЗДРАВЉЕ  И УЖИВАЊЕ: Александровац ће овог месеца угостити бројне посетиоце манифестације Жупска винска трка

Фото ТО општине Александровац

- Винску трку смо први пут организовали пре пет година и сама идеја да маратонци, али и аматери који воле вино, трче кроз жупске пољане окићене виновом лозом и њеним плодовима показала се као пун погодак - каже за "Новости" Владимир Рашковић, директор Туристичке организације Општине Александровац. - Контролне тачке током трка смештене су у подрумима најистакнутијих жупских винара и домаћина. Сваки учесник биће у прилици да се окрепи неком чашом чувеног жупског вина пре него што дотрчи у центар Александровца, на завршну церемонију, крај чувене Фонтане вина.

Жупска винска трка представља несвакидашњи туристичко-спортски догађај, који ће се ове године одржати шести пут у Александровцу. Термин је 24. септембар. Учесници само треба да одаберу једну од три понуђене стазе, које су различите по дужини и тежини, и да се упусте у авантуру.

Стазе су назване по сортама вина. Тако је стара "Прокупац" дужине 25 километара, "Тамјаника" је два километра краћа, док је најмање захтевна "Јагода трејл" од 13 километара.

- Витково, Стањево, Марковина, Тржац, Ржаница, Дренча, Лукаревина, Латковац, Старци, Ракља и само насеље Александровац су места кроз које пролазе стазе - објашњава Рашковић. - Интересовање је велико и на мање од месец дана до трке имамо близу 200 пријављених учесника. Међу њима су и тркачи и туристи из Пољске, Немачке, Шпаније, Турске, Словеније, Македоније.

Трка никада није имала комерцијални карактер за организаторе. Почела је као идеја ентузијаста из локалних удружења "Домовина" и "Жељин" и уз подршку Туристичке организације. Саговорници "Новости" кажу да им је сатисфакција што током трке нема слободних преноћишта у целој Жупи. У Организационом одбору напомињу да су ове године управо због популарности и аутентичности трчања кроз винограде добили и значају подршку спонзора.

- Овај предео је у подножју планине Жељин, која је недавно проглашена за предео изузетних одлика, у близини средњовековног града Козника и практично између туристичких центара Врњачке Бање и Копаоника - кажу у Туристичкој организацији.

Вино се у жупском крају пије више од 3.000 година, а производи најкасније од 12. века. Око 50 породичних винарија ради у "српској Шампањи". Осим саме винске трке, надалеко познати домаћини у Александровцу указују на прилику да се посете и Музеј винарства и виноградарства и Завичајни музеј Жупе, а уколико се нешто "порани" и на трку дође нешто раније, од 15. до 18. септембра, не треба пропустити ни "Жупску бербу", манифестацију која показују како се воли и живи за вино.

ВИНАРИЈЕ

НАЈМАЊЕ 10 од педесетак овдашњих породичних винарија налази се на путу стаза током Винске трке у Александровцу. Само се из њих годишње "наточи" око 20 вагона вина, која доспевају на трпезе Европе, САД, Азије. Око 2.500 хектара на територији Жупе је под виноградима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

НАТАША ДНК ДУГУЈЕ 700.000: Не исплаћује зараде радницима - шта је поручила о проблему