ЧЛАНОВИ "СМАКА" У ПРИРОДНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Споменик легендарном бенду одлуком крагујевачке скупштине

Д. Матовић

04. 09. 2022. у 07:15

ЛЕГЕНДАРНА група "Смак" ускоро би могла да добије споменик у Крагујевцу. На последњој седници, крагујевачки одборници су готово једногласно подржали ову иницијативу Дома омладине у граду на Лепеници.

ЧЛАНОВИ СМАКА У ПРИРОДНОЈ ВЕЛИЧИНИ: Споменик легендарном бенду одлуком крагујевачке скупштине

Фото: И. Маринковић

Члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић је истакао да је "Смак" један од највећих симбола града, уз Музеј "21. октобар", Књажевско-српски театар и некадашњу "Заставу".

Предвиђено је да споменик групи "Смак" буде постављен у Улици Бранка Радичевића, а чиниће је скулптуре чланова те рок групе у природној величини.

- Споменик ће се изградити, односно поставити у част југословенске и српске рок групе, настале у Крагујевцу 1971, која је значајно допринела културном развоју и промоцији Крагујевца у земљи и иностранству - пише у предлогу Дома омладине у којем је "Смак" имао прве наступе.

Групу "Смак" су децембра 1971. године основали Точак, Кепа и Зоран Милановић. Назив групе је одређен на основу истоименог драмског колажа, који је тада био постављен у Крагујевцу, а који је био посвећен стрељању ђака у Другом светском рату. Сем тога, Смак је и скрећеница за "Самостални музички ансамбл Крагујевац".

Били су предгрупа "Дип парплу" на њиховом концерту у Београду 1975. После хит сингла и тог одличног концерта, издали су први албум, који се нашао на листи "Топ 50" најпродаванијих југословенских албума свих времена.

"Смак" је био, пре свега, поштован због Точкове гитарске виртуозности, у почетку највише по узору на Џимија Хендрикса и због занимљиве и снажне фузије хард рока, џеза, прогресивног рока, џез рока са снажном блуз основом. Албуми "Црна дама" и "Странице нашег времена" били су веома популарни, и чак су били издавани за енглеско тржиште.

УЛАЗАК У ХАРЕМ

НАЈПОЗНАТИЈИ инструментал "Смака", "Улазак у харем" је композиција Точковог учитеља Драгољуба Јараковића Јарака. Точак је говорио да ко успе да је одсвира, уме да свира гитару. Оригинална верзија је у такозваном руском штиму и базирала се на неком музичком мотиву са Косова. "Смак" је снимио "Улазак у харем" на наговор критичара Пеце Поповића, и уз негодовање Точка, али је постала хит и изазвала праву контроверзу, када је у исто време објављена за две различите издавачке куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

РАЗВОД МЕРКЕЛОВЕ: Понела је само једну ствар када је отишла