НА КОМАРЦЕ И СТЕРИЛИЗАЦИЈОМ: Нова техника сузбијања штеточина

Б. С.

30. 08. 2022. у 10:10

КОМАРЦЕ преносиоце вируса опасних заразних болести српски научници почели су да сузбијају зрачењем њихових мужјака ради стерилизације, саопштено је из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

НА КОМАРЦЕ И СТЕРИЛИЗАЦИЈОМ: Нова техника сузбијања штеточина

Стерилисан комарац, Фото А. Игњатовић Ћупина

Идеја је да се што већи број мужјака азијског тиграстог комарца, инвазивне врсте која преноси вирусе денга грознице, чикунгуње, зике као и срчаног црва паса, стерилише гама или рендгенским зрацима. А, будући да се женке ове врсте паре само једном у току живота, када то учине са стерилним мужјацима не доносе потомство.

- Средином протекле седмице у центру Новог Сада је отпуштено последњих 50.000 стерилних мужјака азијског тиграстог комарца обојених флуоресцентним бојама. Тиме је завршено отпуштање из серије од укупно 200.000 јединки, које је почело почетком августа ове године - каже Слађан Велинов, директор Директората.

Фото П. Иванишић

Метод интегрисаног сузбијања штеточина познат као "техника стерилисаних инсеката" изведен је у оквиру пројекта Међународне агенције за атомску енергију, с којом сарадњу на националном нивоу координира Директорат.

НИЈЕ ШТЕТНО ПО ЉУДЕ И ПРИРОДУ

КОРИШЋЕЊЕ зрачењем стерилисаних инсеката преносилаца болести ради смањења њихове бројности деценијама се успешно користи у пољопривредама Италије и Шпаније, а прелиминарна истраживања су почела у Црној Гори, Немачкој, Француској, Хрватској, Србији, Швајцарској и Португалији. Научници наглашавају да ова техника нема штетан утицај на животну средину, домаће животиње или људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало