СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ "КАМОВЕ": Руски хеликоптери ускоро би могли да буду испоручени нашој земљи

Р. ДРАГОВИЋ

27. 08. 2022. у 10:30

ПРВИ противпожарни хеликоптер "камов" Ка-32, руске производње, могао би да се већ за коју недељу нађе "на стању" хеликоптерске ескадриле МУП Србије.

СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ КАМОВЕ: Руски хеликоптери ускоро би могли да буду испоручени нашој земљи

Фото Tanjug

Овом набавком наша земља драстично ће подићи своје способности за борбу против елементарних непогода не само у Србији него и у региону. Уговор који је са руском страном закључен о набавци ваздухоплова, предвиђа испоруку укупно два нова "камова".

Иако је с почетком рата у Украјини деловало да од реализације овог посла нема ништа, последњих дана стижу наговештаји да би до испоруке могло да дође већ наредних дана. Први је то најавио председник Србије Александар Вучић, приликом приказа наоружања из домаћег развоја.

Испорука хеликоптера, не само "камова" него и осталих чију је куповину Србија уговорила са Русијом, према сазнањима "Новости", била је и тема о којој је у Москви разговарао министар унутрашњих послова Александар Вулин са руководством руских државних компанија за производњу и промет наоружања и војне опреме "Ростек" и "Рособоронекспорт". Ове фирме кључни су актери послова са Србијом, који су од почетка сукоба у Украјини привремено замрзнути. Начин испоруке и будућа "путања" хеликоптера нису саопштени, али постоји више сигнала да ће посао бити реализован.

Фото Tanjug

Камови ће бити на служби у целом региону

- Србија има веома амбициозне уговоре о испоруци наоружања са Русијом, а већину својих обавеза је испунила. Међународна ситуација и режим економских санкција отежали су испоруку, али постоји снажна воља да се све договорено и реализује - наводе у систему одбране.

На списку савремене војне технике наручене из Русије за потребе Војске Србије су две батерије ПВО ракетног система "Панцир С1М", четири борбена хеликоптера Ми-35, и три транспортна Ми-17. Такође, било је речи и да би Београд могао да за своје оружане снаге набави и системе намењене противелектронском дејству "красуха" и "репелент".

За разлику од ове чисто војне технике, "камови" имају карактер цивилне "робе", што ће можда олакшати њихов долет са истока. Планирано је да ове летелице појачају МУП Србије, односно Сектор за ванредне ситуације. Предмет куповине су летелице типа А11БЦ, које се сматрају најбољим у свету за гашење пожара. Захваљујући специјалним роторима, веома су стабилне у противпожарним мисијама. Налазе се у ескадрилама Русије, али и многих других држава, попут Јужне Кореје, Швајцарске, Шпаније...

"ЕРБАС" ШАЉЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ

СРБИЈА наставља добру сарадњу у набавци војне технике и са западним државама. У првом реду је концерн "Ербас", а у средишту новог круга куповине за домаће оружане снаге су два транспортна авиона Ц-295 "каза" и нови контингент хеликоптера Х-145М. Према последњим информацијама, Београд очекује 10 ових ваздухоплова, као и најмање један симулатор летења, који ће уштедети доста новца током обуке пилота. Србија потражује и још два хеликоптера "суперпума", који се сви очекују 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (3)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом