ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ: 5.342 пара упућена на вантелесну оплодњу о трошку државе

Танјуг

26. 08. 2022. у 09:59

У СРБИЈИ су од почетка године на поступак вантелесне оплодње о трошку државе упућена 5.342 пара, што је за око 300 парова више у односу на исти период прошле године, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ: 5.342 пара упућена на вантелесну оплодњу о трошку државе

Новости

Она је прецизирала да су 2019. године на тај поступак упућена 4.262 пара, 2020. године 300 парова више, док их је 2021. године било 7.283.

Шкодрићева је рекла да се у складу са демократском политиком државе стално проширују права за вантелесну оплодњу, те подсетила да се последње такво право односи на подизање старосне границе са 43 на 45 година.

- Од када смо проширили то право, на поступак вантелесне оплодње о трошку државе упућено је 90 жена старости преко 43 године - рекла је Шкодрић.

Додала је да се у последње две године континуирано унапређују права, те поменула да је за прво дете неограничен број стимулисаних покушаја и неограничен број криоембриотрансфера, те појаснила да се код стимулисаних покушаја од почетка креће са хормонском терапијом до краја, док у случају криоембриотрансфера парови већ имају замрзнут ембрион из кога се ради вантелесна оплодња.

Такође, напоменула је да је за прво дете омогућен неограничен број замрзавања ембиона који се покажу да су здрави.

Када је у питању друго дете, Шкодрићева подсећа да су, без обзира на то да ли су парови прво дете добили природним путем или вантелесном оплодњом, дозвољена два стимулисана покушаја, три криоембриотрансфера и неограничен број замрзавања.

Шкодрићева је истакла да је по већини ових права, а нарочито по старосној граници, Србија поред Израела једина земља у свету која има оволика права, наводећи да је у свим другим земљама максимална старосна граница 42 године или нижа.

Велики одзив за вакцинацију против ХПВ вируса

Говорећи о вакцинацији против ХПВ вируса, Шкодрићева је рекла да је одзив за то веома велики.

Подсетила је да се ова вакцина даје у свим институтима за јавно здравље и у свим домовима здравља широм Србије и додала да су потрошене све количине које су до сада набављене, али да су у међувремену набављене додатне количине.

- Оно што је важно, то је да нема застоја у вакцинацији. С обзиром на толико велики одзив, ми смо повукли и уговорили додатне количине, тако да ће сви грађани који желе и имају право на то добити ХПВ вакцину - рекла је Шкодрићева.

Подсетила је да право на то имају млади од 9 до 19 година, али и указала да је најидеалнији период од 12. до 14. године, као и да се ХПВ вакцина добија у две дозе - до 14. године нулта доза и друга доза после два месеца, а уколико вакцину примају старији од 14 година онда су то нулта, друга доза после два месеца и трећа доза после шест месеци.

Грађанима је поручила да су обезбеђене и друга и трећа доза, наводећи да се када грађанин добије нулту дозу аутоматски за њега одваја о трошку државе и чувају и друга и трећа доза.

Како је додала, уколико је неко прву дозу примио пре 19. године, а другу и трећу дозу након што је напунио 19 година, обе те дозе су о трошку државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

СРАМ ВАС БИЛО! Енглези се баш плаше Србије, раде све да подигну тензије пред меч против орлова