ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА: У Србији потврђен 81 случај ове заразе

Танјуг

25. 08. 2022. у 16:52

У СРБИЈИ је до среде потврђен 81 случај обољевања од грознице Западног Нила, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА: У Србији потврђен 81 случај ове заразе

Фото: Laboratorije za "Biomolekularni inženjering lab 434"

Како се наводи, од шест смртних исхода који се могу довести у везу с тим обољењем, два су регистрована на територији Средњобанатског округа и по један на подручју Јужнобачког, Шумадијског, Поморавског округа и града Београда.

Додаје се да је за географско подручје у Србији карактеристично да комарци постану активни у пролеће, да је период њихове интензивне активности од краја маја до септембра, а да трансмисија тог вируса траје од јуна до новембра.

Фото: Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут

 

Наводи се и да већина особа инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме, а да код мањег процента заражених симптоми подсећају на обољење слично грипу.

Како се истиче, код појединих особа, мање од један одсто, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми неуроинвазивног облика болести су главобоља, укочен врат, ступор, дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа.

Додаје се и да након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија.

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛИКА ГОВОРИ СВЕ: Драма на клупи - Пикси једва преживео (ФОТО)