О СТРАДАЊУ СРБА ГОВОРИЛА И У КОНГРЕСУ САД: Сећање на игуманију Макарију, старешину манастира Соколица код Звечана

Милена МАРКОВИЋ

22. 08. 2022. у 13:00

ГОВОРИЛА је мудро: Сачекај тишину, па спусти реч да звони. А, свака њена реч звонила је као и манастирска звона Соколице, изнад северног Космета. Та звона била су призив народу. Да остане. Да и светиња опстане.

О СТРАДАЊУ СРБА ГОВОРИЛА И У КОНГРЕСУ САД: Сећање на игуманију Макарију, старешину манастира Соколица код Звечана

Фото: Игор Маринковић

- Светиња не може без људи - казала нам је игуманија соколичка Макарија у једном од разговора за "Новости", после егзодуса српског народа са Косова и Метохије у лето 1999. године. - Душа боли што су отишли. Али, немамо право на предају. Нада је увек уз нас: молимо их да се врате.

Ово је прича, сећање, поводом упокојења једне од најпознатијих игуманија у Српској православној цркви. Упокојила се уочи Преображенија и сахрањена је у тишини, као што је и желела, уз сестринство у порти манастира који је обнављала више од три деценије и са монахињама обновила, тако да ова светиња постане сабориште Срба, не само са севера Космета.

У манастиру у коме почива, игуманија Макарија је оживела надалеко чувену иконографску радионицу. Сабрала и оставила драгоцена сведочанства о трајању Соколице током седам векова. Али, оставила је и најдрагоценије сведочанство о страдању и судбини српског, косметског народа. О томе је, са репортерима "Новости", у више наврата разговарала.

- Живот Срба на Косову и Метохији далеко је од живота слободног човека - казала је. - Најтеже је нашем народу који је остао и опстао јужно од Ибра. Они су, уз наше светиње, живи светионици. Каква је њихова будућност далеко од ове, како је ми називамо "административне линије", уз све притиске светских центара моћи и каква је, уопште, будућност Косова и Метохије, умногоме зависи од нас самих. Ако ми будемо Божји људи и Божја војска, ако смо часни и поштени људи и останемо поред својих светиња, нико неће моћи да стане против нас. Без обзира на све те велике и силне државе, крајњу реч даће Бог. А оно што он буде хтео, ми ћемо послушати. А, питам се: зашто ће онда Он срце извадити из тела свог омиљеног народа? Неће то допустити, ако смо Божји људи.

ПРОФЕСОР УНИВЕРЗИТЕТА

ИГУМАНИЈА Макарија је, пре него што се замонашила, била универзитетски професор. Читаву деценију предавач на Београдском универзитету. Докторирала је на финим молекулима. У Солуну, на универзитету Аристотел, докторирала је и теологију. Говорила је седам језика.

Говорила нам је да ниједног тренутка не губи наду:

- У време, најтеже за наш народ, наше су молитве најдубље. Да вас подсетим, када су пушчана зрна летела око Дечана, у ову светињу је стигао највећи број искушеника и монаха. Хоћу да кажем: када су манастири били под стражама страних војника, наши редови су били најсабранији. Сви ми носимо део одговорности за све што се дешавало и дешава. Да смо ми бољи, да је наша молитва јача, мање би зла било.

О страдању свог народа говорила је и у америчком Конгресу. Причала нам је да је добила седам минута за излагање, али је казала све у три и по.

- Ма, све су то они знали и пре, али, мало је ко желео да призна - казала је уз осмех. - Своје сам сведочење изнела без грча, без мржње, уверена да никог нисам оставила равнодушним.

Недавно, игуманију Макарију срели смо и слушали на једној трибини у Бијељини. Ни тада није губила наду у останак и опстанак народа на Косову и Метохији.

- Наш народ је частан, спреман на жртву, али не и на издају. Нераскидиво је повезан са својим светињама и неће их напустити - казала је. - Наш народ је и праведан, заветан. Следи тестаменте предака.

Подсетила је, тада, на речи велике Исидоре Секулић, чија смо јој сабрана дела том приликом даровали:

- Косово, нити је престало, нити је нестало. Нити ће икада док је нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИЈЕ ПИЋЕ: Тому је УБИЛА навика о којој се мало зна! Рокер свирао са Здравковићем, па открио детаље