ПОМОЗИМО ОБНОВУ РАЈКОВЕ ЦРКВЕ: У току је реконструкција светиње у Призрену, коју су 1999. минирали албански екстремисти (ФОТО)

Драгана МАТОВИЋ

21. 08. 2022. у 09:30

ХРАМ Светог Николе у Призрену, познат као Рајкова црква, једна је од више наших светиња на Косову и Метохији која није обновљена након што су је у лето 1999. године, после доласка немачких мировних снага, минирали албански екстремисти.

ПОМОЗИМО ОБНОВУ РАЈКОВЕ ЦРКВЕ: У току је реконструкција светиње у Призрену, коју су 1999. минирали албански екстремисти (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Срећом, нису све мине експлодирале, па црква није до темеља разрушена.

Оронула светиња последњих двадесетак година коришћена је као депонија смећа, чак и као нужник. Децембра прошле године започето је чишћење дворишта цркве, уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија, а у сарадњи са мисијом ОЕБС-а на Косову.

Манастир Високи Дечани недавно је упутио позив онима који су у могућности да помогну реконструкцију. На челу Одбора за обнову је отац Јован Радић, парох у Призрену. Отац Радић је најавио да ће следеће године почети права обнова цркве.

Храм, који је 1348. цар Душан приложио манастиру Свети арханђели, налази се у дворишту призренске гимназије, у насељу Поток-мала. Задужбина је призренског властелина Рајка Киризимића чији се син Богдан Киризимић помиње у Призрену 1361. и 1368. у помјанику храма Богородице Љевишке.

После пада Призрена под турску власт 1455. године, временске неприлике су оставиле трага на цркви, а нарочито је пострадала 1795. године, када је и опљачкана, у походу скадарског паше Махмута Бушатлије. Цркву је прекрила и затрпала земља и песак из воде из оближњег потока. Деценијама се за њу није знало.Приликом уређивања митрополитске баште 1857. године темељи Рајкове цркве су откривени.

Обнову цркве благословио је рашко-призренски митрополит Мелетије. Призренци су је обновили 1857. године, проширили и покрили дрвеним кровом. Од 1857. године до јуна 1999. године црква је била жива, у њој се служила литургија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СЕПТЕМБАР У ЗНАКУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: У Сомбору одржан Дан поља јесењих култура