ЗБОГ НЕЗАПАМЋЕНЕ СУШЕ: Олупине немачких бродовa из Другог светског рата изронилe из Дунава код Прахова

Novosti online

20. 08. 2022. у 00:36

НАЈГОРА суша у Европи у последњих неколико година довела је моћну реку Дунав на један од најнижих нивоа у последњих сто година, откривајући олупине десетине немачких ратних бродова натоварених експлозивом, потопљених током Другог светског рата у близини речног лучког града Прахова.

ЗБОГ НЕЗАПАМЋЕНЕ СУШЕ:  Олупине немачких бродовa из Другог светског рата изронилe из Дунава код Прахова

Фото: Принтскрин

Флота нацистичке Немачке потопила је дуж Дунава 1944. године стотине својих бродова док су се повлачили пред јединицама Црвене армије. Ова бродови до данас ометају речни саобраћај када је водостај низак.

Међутим, овогодишња суша – коју научници сматрају последицом глобалног загревања – открила је више од 20 олупина ратних бродова на делу Дунава у близини Прахова у Источној Србији. У многима је још увек на тоне муниције и експлозива и представљају опасност за бродаре.

- При повлачењу немачке ратне флоте из Црног мора, негде на средини пута према Црном мору између Румуније и Бугарске, наишла је прва немачка флота, не знајући да им је запречен пут према Црном мору, тако да се од сто бродова који су кренули са Црног мора достигли бројку од 174 брода. Онда су прикупљали у свим местима, јер су и Румуни и Бугари били на страни Немачке у оно време, и отприлике је довде допловило око 200 бродова - објашњава у изјави за Ројтерс Велимир Трајиловић, пензионер из Прахова који је написао књигу о овим бродовима.

Разасути преко корита Дунава, неки од бродова и даље имају куполе, командне мостове, сломљене јарболе и уврнуте трупове, док други леже углавном потопљени међу пешчаним спрудовима.

- Немачка флотила је иза себе оставила велику еколошку катастрофу која прети нама, становницима Прахова, већ 78 година - додаје Трајиловић.

Код Прахова, неке од ових олупина сузиле су пловни пут на овом делу Дунава на само 100 метара са могућих 180.

- Ми овде сигурно имамо око 10.000 експлозивних направа. Не знамо у каквом су стању и да ли могу да експлодирају или не. Али ако једна експлодира, онда можете да претпоставите шта нас чека - закључује Белимир Трајиловић.

Влада Србије је у марту расписала тендер за извлачење олупина и уклањање муниције и експлозива. Трошкови операције процењени су на 29 милиона евра.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (1)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета