МОЛИМО СЕ ДА ИЛИЈА И НИКОЛА ПОБЕДЕ: "Новости" у Батајници са породицама деце повређене у Бугарској

М. Марковић

17. 08. 2022. у 08:20

НИКОЛА Тодоровић и Илија Четник, дечаци најтеже повређени у стравичној саобраћајној несрећи, пре три дана, у Бугарској су стабилно.

МОЛИМО СЕ ДА ИЛИЈА  И НИКОЛА ПОБЕДЕ: Новости у Батајници са породицама деце повређене у Бугарској

Фото: Фацебоок

Лекари који су преузели бригу о њиховом здрављу у Клиничком центру у Софији, породицама дају охрабрујуће прогнозе. Уз дечаке бдију и њихови најближи. Уз Илију су брат и сестра. Уз Николу родитељи. Они су, чим је стигла вест о несрећи, кренули пут бугарске престонице да буду уз њих. Пруже помоћ и подршку, која стиже и од њихових другара, фолклораша из КУД "Ју лира", породица деце која су прексиноћ стигла у Београд. Седморо са повредама у клинику у Тиршовој, а двадест деветоро својим кућама у београдску Батајницу. У Земун. У избегличке Бусије.

- Ми се сада молимо да Никола и Илија буду јачи од повреда. Да победе. И, верујемо да ће победити - бележимо речи Данице Ћалић, баке Душана и Олге који се опорављају у Дечјој клиници у Тиршовој.

Уз њих је и њихова мама Јелена.

- Чим су деца стигла, она је отишла у Тиршову. Лекари су јој понудили да остане уз децу.

Наташа и Марија Ждрале, ФотоМ. Анђела

Олги је нога нагњечена. Бугари су казали да нема прелома. Видећемо. Душан је, кад се догодила несрећа, спавао. Чула сам га. Рекао је: "Добро сам, бако." Захвални смо свима који су помогли.

Даница се сећа прве вести о несрећи.

- Били смо у шоку. Тешко је то описати. Ко ће знати шта се догодило. Ми никог не кривимо.

Најважније је да су сва деца жива. Да се опораве. Да опет живе своје игре. Они су их волели. Тај фолклор је био њихово детињство. Младост. И сви смо у томе уживали. Кад их спремамо за наступе. Турнеје. Па, кад се врате пуни утисака. Увек сам их подржавала: упознајте свет, културе, језике, а чувајте своје. И, негујте своје.

У породици малог Николе Тодоровића, никог нема. Или, нема у време када смо закуцали на врата ових људи чије се дете бори да преброди повреде главе у овој ужасној несрећи.

- Они су у клиници у Софији, уз Николу - каже нам Дијана Ћук, сестра тешко повређеног Илије Четника.

- С њима су и мој и Илијин брат и сестра. Мислим да управо разговарају са лекарима. Много је било нетачних вести и ја само верујем брату и сестри.

Док смо са Дијаном разговарали у дворишту породичне куће, њена и Илијина мама Весна све време је била на телефонској вези са децом у Софији. Снага с којом подноси ову ненадану несрећу која је од игре, барем на неко време, одвојила њеног мезимца, дивовска је. Ова породица је недавно остала је и без најјачег стуба - супруга и оца.

Стижемо пред кућу Ћалића у избегличком, батајничком кварту. Крајишници, терани "Олујом", овде уплели винову лозу и смокве. Заволели сремску равницу и игре старе Србије. Ту, у том Културно-уметничком друштву "Ју лира", њихова деца и унуци нашли себе. Уз Наташу Радовановић, девојку ентузијасту, вратили сећање на традицију. Свако вече, из малене сале уз батајничку пијацу, окупљали су се, па, кад проба неколико ансамбала крене, уживају сви: комшије, пијачари, кафеџије и њихови гости. Овај део Батајнице је, зачас, сав у песми и игри.

- Тада оживе и наше терасе, понекад и ми заиграмо - каже Десанка Живанов.

- А, онда нас погодила вест да су та наша деца која су нам улепшавала предвечерја доживела тешку саобраћајну несрећу. Од те вести, не одмичем од телевизора.

Недалеко од Ћалића, породица Ждрале. Банули смо управо када је малена Марија, девојчица из аутобуса, грлила маму Наташу. Мама није желела пре да је буди.

- Нисам повређена, ништа ме сад не боли, само... Само оно када сам видела крв и завијене главе мојих другова са фолклора - говори мами и баки.

- Ипак бих ја њу повела код лекара, пожалила се, ноћас, на бол у уху - говори бака Јованка.

Девојчица која ће у септембру у први разред сипа речи. Прича да су имали заказан концерт на Калемегдану. Први "Ју лирин" солистички концерт у Београду.

- Али, нећемо да играмо без другара који су повређени, то није у реду. А, на пробе? Чим Наташа јави да је добро, идем.

ПОВРЕЂЕНА И НАТАША

ПОКРЕТАЧ "Ју лире" Наташа Радовановић (на слици), председник КУД, која је била са децом у аутобусу, дуго није била доступна. Кад се јавила "Новостима", није се жалила на повреду грудног коша и отеклине на нози.

- Само мислио о деци - каже нам.

- Мислим на Николу и Илију. Али и на ових седморо у Тиршовој. Очекујем да ће неки већ данас бити у својим кућама.

Фото приватна архива

О Наташи Радовановић у Батајници где је адреса КУД, овако говоре:

- Та девојка је себе посветила деци. Она је овде од јутра до касне вечери.

Даница Ћалић је још конкретнија:

- Ми јој верујемо и сигурна сам да ће моји унуци, чим се опораве, опет у "Лиру".

* * * * * * *

ДР СИНИША ДУЧИЋ, ДИРЕКТОР ДЕЧЈЕ КЛИНИКЕ У ТИРШОВОЈ

ЈЕДНО ДЕТЕ ОПЕРИСАНО, ОСТАЛИ ИДУ КУЋИ

ЈЕДНО од седморо деце која су после саобраћајне несреће у Бугарској у понедељак увече организованим транспортом стигла у "Тиршову", оперисано је јуче, потврђено је "Новостима" у овој клиници. Дете је подвргнуто хируршкој интервенцији због прелома дела лакта, и оно је једино које ће остати у болници још три до пет дана, док ће сви остали већ данас или сутра бити отпуштени.

Улаз у КУД "Ју лира", Фото М. Анђела

Доктор Синиша Дучић (на слици), директор Универзитетске дечје клинике, каже да су сва деца добро и не очекује да се њихово здравствено стање компликује.

- Сви пацијенти имају вишеструке повреде меких ткива екстремитета и лица и, осим тога, три пацијента имају комоциони синдром - каже др Дучић.

- Са оваквим повредама деца проведу од 24 до 48 сати на опсервацији, и за то време се прати да ли ће доћи до неког секундарног одговора организма, или инфекције рана. Сви добијају антибиотску терапију.

Фото УДК "Тиршова"

Иако су деца прегледана после саобраћајне несреће у Бугарској, по пријему у "Тиршову" код четворо је урађен додатни скенер, а код детета које је јуче оперисано и рендген дијагностика лакта.

Санитетима су из Бугарске у "Тиршову" стигла два дечака и пет девојчица узраста од девет до 17 година, а у болници "Пиргов" у Софији остала су два дечака са тежим повредама.

- Имам информацију да се ради о једном пацијенту са неуротраумом, а један је са повредом коштаног система - рекао је др Дучић.

Валентин Димитров, директор болнице "Пирогов" у којој су деца смештена на одељењу интензивне неге, казао је да су она и даље у тешком стању, али да нису животно угрожена, преноси БТА.

- Нема директне опасности по животе деце, али њихово стање није лако. После дуже операције једно дете је мирније преноћило - навео је Димитров.

Бугарски медији преносе да су планиране још две операције, а Димитров је рекао само да стање деце морају прво да процене екипе педијатријске трауматологије, не наводећи какве операције су у плану. Б. Р.

Фото "Фејсбук"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

СМОКИ ИМ БИО КАО ОТАЦ, АЛИ НИЈЕ СВЕ БИЛО БАЈНО: Бес на снимању искаљивали на нама! Катарина Радивојевић хтела да напусти глуму