ПОЛА ПЛАТЕ ПРЕМАЛО ЗА ЕКСКУРЗИЈУ: Ђачка путовања коштају знатно више него раније, али интересовање је и даље велико

Љ. БЕГЕНИШИЋ

17. 08. 2022. у 10:00

ДЕЦА се радују екскурзијама на почетку школске године, али родитељи већ праве рачуницу и овог трошка.

ПОЛА ПЛАТЕ ПРЕМАЛО ЗА ЕКСКУРЗИЈУ: Ђачка путовања коштају знатно више него раније, али интересовање је и даље велико

Фото Н. Живановић

Путеви и границе засад су отворене за ђачка путовања, а талас поскупљења неће мимоићи ни овај сегмент школовања.

Подсећања ради, у време епидемије екскурзије су биле ограничене, а одласци у иностранство, где су и иначе могли да иду само ђаци завршних разреда средњих школа, били су суспендовани.

- Засада нема никаквих ограничења и ми поступамо по препорукама Министарства просвете из марта којим су ограничења уведена због епидемије укинута - каже за "Новости" Дејан Недић, председник Друштва директора Србије и директор Друге економске школе.

Да ли ће тако и остати знаће се наредних дана, јер у Министарству просвете кажу, за "Новости", да ће се о овој теми разговарати пре почетка школске године.

Дејан Недић, Фото Н. Скендерија

Интересовање ђака за екскурзије је велико, а цене су високе. Тако родитељи гимназијалаца који ће на пут у септембру, треба да издвоје око 36.000 динара, јер толико кошта "домаћа" екскурзија која подразумева пет ноћења и шест дана. У плану обиласка је Западна Србија и Република Српска. Плаћање на рате је уобичајено, али проблеми настају када се "пропише" двонедељна динамика уплате новчаних износа, уместо месечних рата.

- Све је значајно поскупело, па и екскурзије - каже Александар Сеничић, председник Удружења туристичких агенција (ЈУТА).

- Хотелијери су значајно подигли цене, јер не знају шта их чека у септембру, односно колико ће поскупети струја и све друго. Цене су дигли и превозници због поскупљења горива, а скочио је и закуп аутобуса.

Александар Сеничић, Фото Танјуг

Сеничић наводи да је закуп аутобуса раније плаћан један евро по километру, а сада је то 1,3 или 1,4 евра. Цене екскурзија повећавају и надокнаде за професоре, порези, субвенционисана места...

Када је реч о расподели новца, на хотел иде 50 одсто, 20 одсто на превоз, 30 одсто су остали трошкови, а агенцији остаје између шест и седам одсто.

Родитељи кажу да годинама слушају оправдања за високе цене екскурзија, али да нико ништа не предузима да се оне смање. Наводе нам своја искуства, па кажу да дводневно путовање из Београда у Ниш кошта око 11.800 динара, излет на Златибор и Тару са два ноћења 16.500, колико стаје и дводневни пут у Нови Сад.

Родитељи путовања углавном плаћају на рате, Фото Н. Живановић

ЈЕДАН РАЗРЕД - ЈЕДАН ДЕО СРБИЈЕ

ПРЕМА Правилнику о екскурзијама који је донет пре епидемије, ученици основне школе могу да путују само по Србији. Исто правило важи и за ђаке првог и другог разреда средње школе. У трећем разреду, средњошколци могу да путују по Србији и Републици Српској, а тек на крају четвртог могу да посете иностранство. Предвиђено је да деца током основне школе обиђу осам региона Србије - у сваком разреду по један.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило