ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР БРАНКО БИЛБИЈА: Командант Ваздухопловног опитног центра у Батајници

Novosti online

14. 08. 2022. у 11:10

ПОСЛЕ краће болести у Београду је 13. августа 2022. године преминуо генерал - мајор у пензији – опитни пилот Бранко Билбија.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР БРАНКО БИЛБИЈА: Командант Ваздухопловног опитног центра у Батајници

Фото: Новости

Генерал Билбија је рођен у Санском Мосту 1947. године. У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому Петровац код Скопља у 98. авијацијској бригади, затим командира авијацијског одељења и заменика команданта 125. ескадриле у  117. ловачко - авијацијском пуку на аеродром Жељава код Бихаћа, опитног пилота и команданта Ваздухопловног опитног центра, начелника Оделења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћника команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, директора Савезне управе за контролу летења.

Од октобра 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ и у априлу 1992. године примио дужност првог команданта 5. Оперативне авио групе са командним местом на аеродрому Жељава а каснија у Бања Луци, која је била зачетак РВ и ПВО Војске Републике Српске.

Летео је на више од 35 типова и подтипова авиона.

Први је у СФРЈ извео командовани ковит на Орлу и летео надзвучно на Орлу двоседу.

Ради избора новог ловачког авиона за РВ и ПВО СФРЈ и учешћа у програму НА (Надзвучни Авион) са Републиком Француском, 1985. и 1986. године, као опитни пилот, летео је на авиону Мираж 2000 у Опитном центру Истр у Француској, у циљу процене авиона и одабира за наше РВ и ПВО. По истом задатку  боравио је у АФБ Едвардс Калифорнија Мохави пустиња - САД, затим Сингер Линк Мајлс Брајтон - Велика Британија и аеродрому Омдурман Картум - Судан.

У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР, летео  је на авиону МиГ-29 у опитном центру СССР на аеродрому Кубинка поред Москве, а у циљу евалуације истог за потребе нашег РВ и ПВО.  

За успехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно унапређен у чин пуковника 1988. године.

У чин генерал – мајора унапређен 1997. године.

Учествовао у одбрани земље од агресије НАТО.

Више пута у току активне војне службе  похваљиван, награђиван и одликован.

На захтев и по списку НАТО пензионисан 2001. године.

                                                                                                                    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (5)

НИКОЛ КИДМАН СВАКЕ ГОДИНЕ ИСПОШТУЈЕ КРСНУ СЛАВУ: Интимни тренуци - никада нећете погодити код ког нашег глумца редовно долази