УБИЈЕНИ ЈЕР СУ ВОЛЕЛИ ЖИВОТ: У Цркви рођења пресвете богородице у Гораждевцу поменом јуче обележено 19 година од страдања српских дечака

Д. З.

14. 08. 2022. у 07:30

ПОМЕНОМ у Цркви рођења пресвете Богородице у Гораждевцу обележено је јуче 19 година од убиства српских дечака, Ивана Јововића (19) и Пантелије Дакића (12).

УБИЈЕНИ ЈЕР СУ ВОЛЕЛИ ЖИВОТ: У Цркви рођења пресвете богородице у Гораждевцу поменом јуче обележено 19 година од страдања српских дечака

На гробу страдалих дечака, Фото Д. З.

Тог 13. августа 2003. године, албански екстремисти су рафалом из аутоматског оружја пуцали на групу од 80 деце, која су се купала на Бистрици. Убили су Пантелију и Ивана и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

Ни после скоро две деценије починиоци овог злочина нису пронађени, а Еулекс је 2010. и званично прекинуо истрагу.

Викарни епископ новобрдски Иларион, који је служио помен, рекао је да туга због страдања деце остаје у дубини душе.

- Окупили смо се због деце која су у време док је највеће зло тријумфовало, и неправда, имала снаге да се радују животу, притиснута уза зид, у неки ћошак постојања - поручио је Иларион.

- Та деца нису одустала од своје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују. И зато нека нам осмех Пантов, и стаменитост Иванова буду путоказ, нека њихов пример гори пред нама, као што горе ове свеће. Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости, нису пристали да се загледају у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу.

Иван Јововић/Пантелија Дакић, Фото Приватна архива

Отац Панте Дакића Милосав је нагласио да је прошло 19 година туге, а да не може од убица да очекује да пронађу кривце, али се нада да ће се држава Србија и председник залагати да кривци буду пронађени.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је прошло 19 година бола и туге за убијеном децом, али и 19 година ишчекивања да виновници овог монструозног злочина буду пронађени и приведени правди.

- Деца, убијена и рањена док су се купала у Бистрици, симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији, али и злочиначког плана за истребљење српског народа са простора покрајине, који се, нажалост, спроводи и данас - навео је Петковић.

- Посебно забрињава чињеница да су се убиства српске деце у Гораждевцу догодила након доласка међународне мисије на Косово и Метохију, у чијој је надлежности заштита људских живота, кажњавање злочина и увођење владавине права.

ПРАВДА ЗА СРБЕ НЕДОСТИЖНА

УБИСТВО и рањавање српске деце пре 19 година и нерасветљавање једног од најмонструознијих злочина над Србима на Косову, показатељ је колико је правда за Србе недостижна - поручио је председник Српске листе Горан Ракић.

- Сваки злочин има име и презиме оног који га је починио. За многа недела која су нам учињена ни дан данас нисмо добили одговоре ко их је починио. Највише ћуте они који су имали и задатак да их расветле. Да постоји воља да се починиоци убица деце адекватно казне, то би одавно било урађено. Док год немамо имена убица српских жртава, до међусобног помирења и поверења не може доћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ЈЕДАН ЛАНАЦ – ТРИ СЈАЈНА ХОТЕЛА: Одаберите Xanadu у Белеку или Бодруму сад, а оним у Макадију обрадујте себе у сред зиме