ОДБИЈЕНИМ МАМАМА НОВАЦ ЛЕЖЕ НАКНАДНО: Министарство за рад тражи решење којим ће се отклонити све мањкавости уредбе за први стан

Ј. Ж. С.

13. 08. 2022. у 07:15

СВИМ мамама које су одбијене за државну субвенцију при куповини првог стана, јер су уместо предуговора потписале купопродајни уговор, највероватније ће ускоро бити рефундиран новац за учешће у стамбеном кредиту.

ОДБИЈЕНИМ МАМАМА НОВАЦ ЛЕЖЕ НАКНАДНО: Министарство за рад тражи решење којим ће се отклонити све мањкавости уредбе за први стан

Архива

Због мањкавости владине Уредбе, које су претходних месеци довеле до недоумица приликом подношења докумената и негативног одговора надлежних, у Министарству за рад тренутно се разматрају начини како да се све ово превазиђе.

Владина Уредба ће, према обећању надлежних, морати да се мења, али како "Новости" незванично сазнају, за већ одбијене маме тражи се неко друго решење.

Председница Комисије за доделу средстава и министарка за рад Дарија Кисић нагласила је да ће, у наредном периоду, надлежни учинити све да пронађу правни основ да оне које су у моменту рођења детета испуниле све услове, добију подршку државе.

У владином Правилнику којим се ближе одређује начин куповине или учешће у куповини некретнине за породице које желе да реше стамбено питање, а добиле су или ће добити дете од 1. јануара 2022. године, стоји да за учешће у куповини куће или стана на кредит може да се одобри највише 20 одсто процењене вредности непокретности, од купопродајне цене утврђене предуговором. Притом максимални износ новца не може да буде већи од 20.000 евра, а средства се обезбеђују из буџета.

Један од највећих проблема одбијених мама претходних месеци било је власништво над станом или кућом. Наиме, потписивањем купопродајног уговора уместо предуговора оне су аутоматски биле забележене у катастру као власнице. У Уредби јасно стоји да се потписује предуговор, али и да се непостојање имовине доказује уверењем из локалне самоуправе у којој је мама имала регистровано пребивалиште и у претходних пет година до дана подношења захтева није била обвезник пореза на имовину по основу власништва на стану или кући за становање.

Засада се зна да се неће мењати ни одредба да укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера на месечном нивоу, на дан подношења захтева морају да буду нижи од две просечне нето месечне зараде запослених у Србији. 

Субвенције

ДОСАД су субвенције за стан добиле четири мајке и то из - Сомбора, Трстеника, Крагујевца и Бечеја, а држава је у ту сврху издвојила укупно 34.595 евра. Према последњим подацима, конкурисало је њих четрдесетак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море