У СУБОТУ ОБИЛНИЈЕ ПАДАВИНЕ: Следеће седмице до 33 степена

Танјуг

10. 08. 2022. у 13:04

У СУБОТУ се у земљи очекују обилније падавине, после викенд освежења, а током следеће седмице би максималне температуре требало да буду око 32-33 степена, каже помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, истичући да су због ниског водостаја, нижи пловидбени нивои на рекама.

У СУБОТУ ОБИЛНИЈЕ ПАДАВИНЕ: Следеће седмице до 33 степена

Фото П. Милошевић

- Хидролошки је неповољно што је количина падавина била мала, а најмање падавина је било у Војводини, где је киша и најпотребнија, због пољопривреде - рекао је Михајловић за Танјуг.

Он је навео да је у северном и средњем Банату било најмање падавина, свега 10-20 одсто просечних месечних вредности.

- У суботу би требало да буде падавина, што би донекле поправило ситуацију - рекао је Михајловић.

Он је истакао и да су због ниског водостаја, ниски и пловидбени нивои на рекама, а на неколико речних токова се сусрећемо и са приближавањем биолошком минимуму.

- Треба пратити ситуацију. Угрожене су Колубара са притокама, Јадар, Стари Бегеј, Лугомир. Што се пловидбе тиче, низак је ниво на Дунаву и Сави код Шапца и Сремске Митровице - прецизирао је Михајловић.

На питање колико би кише требало да падне, да би се стање на рекама поправило, појашњава није довољно само да падне киша код нас, посебно када је реч о међународним рекама, па су падавине потребне на читавом сливу.

- У суботу се очекује 20 до 30 милиметара кише, што је значајнија количина падавина - рекао је Михајловић.

Он је навео да је кише било претходних дана, иако не у свим крајевима земље. Тако је, по подацима Завода, у Сремској Митровици пало око 30 милиметара кише, у Лозници око 20 милиметара, док је падавина било на подручју западног Срема, дела Мачве, у Сомбору, на северу Бачке, у Поморављу...

- И наредних пар дана ће се задржати овакво време, углавном променљиво са дужим сунчаним периодима, пре свега, на северу, у Војводини и западној Србији, док ће у централним, јужним и југоисточним деловима бити услова за локалну појаву пљускова - рекао је Михајловић.

Обиљнија киша следи у суботу, када би у већини предела могло да дође до локалних пљускова са грмљавином.

Након освежења за викенд, следеће седмице биће топло, са температурама око или изнад просека.

- Током следеће седмице би максимална температура била 32-33 степена, што је мало изнад просека, али пријатно у односу на високе температуре какве смо имали - рекао је Михајловић.

Он је додао да ове године није превазиђен апсолутни температурни рекорд, забележен 24. јула 2007, кад је у Смедеревској Паланци измерено 44,9 степени, док је у још 20-ак градова тада била слична температура.

За детаљнију прогнозу за септембар, и долазећу јесен још је рано, али је Михајловић рекао да ћемо имати топао и просечно влажан септембар, са температурама изнад средњих вредности, уз падавине у границама или испод средњих вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ТРПЕО НЕСНОСНЕ БОЛОВЕ: Мушкарац показао шта је два месеца носио у телу - слика је обишла свет (ФОТО)