ОДМОР У ЖАРИШТИМА КОРОНЕ: Све више инфицираних, са летовања у Грчкој и Црној Гори многи се врате са ковидом

Б. Радивојевић

10. 08. 2022. у 08:00

ВЕЋИНА становника Србије који ових дана крећу на одмор путује у највећа жаришта короне - Грчку и Црну Гору. Ове две земље на европској листи тренутно су и званично рекордери по учесталости инфекције: Грчка са просечно 1.201 новозараженим на 100.000 становника у претходних седам дана, а Црна Гора са 1.001.

ОДМОР У ЖАРИШТИМА КОРОНЕ: Све више инфицираних, са летовања у Грчкој и Црној Гори многи се врате са ковидом

Број новозаражених већи од 7.000 дневно, Фото П. Милошевић

Са таквим епидемиолошким показатељима на овим дестинацијама, велика је вероватноћа да се многи са летовања враћају заражени. Чињеница на коју указују епидемиолози - да многи уопште немају симптоме или су клиничке слике благе, па не мирују, додатно доприноси ширењу инфекције, а већ на дневном нивоу имамо параметре за које се мислило да се неће поновити.

Двоцифрени бројеви преминулих, који су изненађење само за лаике, очекивани су у ситуацији када имамо око 5.000-6.000 потврђених случајева инфекције за дан. Чим се омикрон, који је код нас доминантан још од априла, са млађих спустио на старије већ нарушеног здравља, повећао се и број фаталних исхода. Међу готово 700 хоспитализованих, већина су старији грађани који су у ковид центре транспортовани из других болница, где су лечени од других болести или оперисани.

- У нашим ковид-објектима и болници у Крушевцу је 176 пацијената, то су хронични болесници и први пут од када је болест ушла у наше животе, не болује се и не умире због ковида, већ се умире са ковидом, због придружених болести - примећује др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш.

- То су старији људи, од 65 и 70 година, неки имају више и од 90 година. Реч је о пацијентима после шлогова, после операција, затим ту су кардиолошки пацијенти са срчаном слабошћу или они који дуго болују од плућних болести.

Вирус је свуда и у свим старосним групама - од тек рођених беба, које се због потенцијалног ризика лече болнички, до најстаријих. У многим срединама поново "падају" дневни рекорди. Тако су у понедељак у Нишу регистрована 352 новозаражена пацијента, што је највише у овом таласу, каже Перишић, и први пут да је пређен број од 350 новозаражених за 24 сата.

- Унутар објеката Клиничког центра имамо ковид на педијатрији и гинекологији. Након отпуштања три породиље у понедељак, остале су још две, клиничка слика код њих је блага, бебе се рађају здраве и трудимо се да их што пре после порођаја пустимо кући - рекао је др Перишић.

- Имамо одојчад и децу старости пет, 10 или 15 година, правило је да је код свих њих лака клиничка слика.

ВИШЕ ОД 300 ПРЕГЛЕДА ДНЕВНО

У КОВИД-амбулантама број прегледа премашује 300 за дан, а висок је и проценат позитивних. У Врању је, рецимо, инфекција у понедељак потврђена код 189 или 39,9 одсто од укупно 479 тестираних за 24 сата, док је на територији Завода за јавно здравље Пирот у протеклих седам дана позитивност била 42 одсто.

ПОЗИТИВНО 40 %

У СРБИЈИ је у последња 24 сата потврђено 7.265 нових случајева заразе вирусом корона и то на основу 18.839 тестираних узорака. Позитивно је готово 40 одсто тестираних! На болничком лечењу су 683 пацијента, од којих су 34 на респиратору. Од последица ковида преминуло је десет оболелих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (1)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)