СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - НАТО ИЗАЗВАО ХУМАНИТАРНУ КАТАСТРОФУ: Немачки обавештајци тврдили- Нема "етничког чишћења" на Косову

Пише: Миле БЈЕЛАЈАЦ

08. 08. 2022. у 20:30

У ТОКУ ПРИКРИВАЊА стварних мотива за покретање НАТО рата против СР Југославије, заобилажени су и други службени обавештајни документи које је у поседу имала немачка влада о ситуацији на Косову.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - НАТО ИЗАЗВАО ХУМАНИТАРНУ КАТАСТРОФУ: Немачки обавештајци тврдили- Нема етничког чишћења на Косову

Уништена Црква Богородице Одигитрије / Фото: Из књиге "Уништавање и присвајање културног наслеђа од Лувра, до Косова и Метохије"

Ови документи, као и Хартвигови, су потврђивали да нема "етничког чишћења" на Косову у месецима пре агресије. Поставља се оправдано питање - зашто се лагало са највишег нивоа? На пример, немачки министар Јошка Фишер (Joschka Fischer), правдајући НАТО интервенцију стављао је "хуманитарну катастрофу" у први план, без обзира на службене извештаје. Наведимо неколико:

"Чак и на Косову, не могу се потврдити експлицитни прогони етничких Албанаца. Источно Косово још увек није обухваћено оружаним сукобима. Што се тиче јавног живота у градовима као што су Приштина, Урошевац, Гњилане и др, у току целог периода конфликта, наставили су да живе нормалним животом. Акције снага безбедности нису биле уперене против косовских Албанаца као дефинисане етничке групе, већ против војних противника УЧК/ОВК и њихових претпостављених подржавалаца". Или "после споразума са српским руководством крајем 1998. безбедносна ситуација и услови живота албанске популације су се видно поправили...

Посебно у већим местима јавни живот се од тада вратио у релативну нормалу" (Наведено према: Roland Keith, Failure of Diplomacy, Returning OSCE Human Rights Monitor Officers. A View From the Ground in Kosovo", The Democrat, May 1999.)

Фото Приватна архива

Жртве такозване ОВК

Роланд Кит (Roland Keith)) директор испоставе Верификационе мисије ОЕБС на Косову, који је тамо боравио до 20. марта 1999, извештавао је да је највећи узрочник насиља на Косову УЧК/ОВК :

"ПО МОМ ДОЛАСКУ (на Косово) рат је еволуирао у сукоб средњег интензитета, заседе, прекидање критично важних комуникација, киднаповање припадника снага сигурности од стране ОВК/КЛА. То је изазвало значајно повећање губитака на страни државних снага и одговор тих снага. Током марта, терор и контра-терористичке акције. Почетком марта овај терор и антитерористичке акције операције су довеле до тога да становници многа села напуштају и одлазе у друга села, градове или брда да се склоне. (... у оригиналу).

Ситуација је била кристално јасна да провокације ОВК/КЛА, којима сам лично био сведок, заседама, патролама изазвале жртве и губитке. То је било чисто и јасно кршење претходног споразума из октобра и резолуције ОУН 1199. (...) Ја нисам био сведок нити сам имао иједног сазнања о тзв. етничком чишћењу, а сигурно ни догађаја "геноцидне политике" док сам ја био са Верификационом мисијом која је евакуисана 20. марта (...)

Фото: Архива Новости

Небојша Павковић

НАТО бомбардовање од 24. марта је очито резултирало узурпирању људских права и значјном хуманитарном катастрофом и неких 600.000 косовских Албанаца који су напустили провинцију или били протерани. Ово се, какогод, није догодило пре 20. марта, тако, ја бих приписао хуманитарну катастрофу директно или индиректно НАТО ваздушном бомбардовању и резултатима антитерористичке кампање.

Ова запажања потпуно се подударају са оперативном грађом бригада и самог штаба Приштинског корпуса и Треће армије за период од краја 1998. до марта 1999. (Најважнији догађаји из дневника команданта Приштинског корпуса генерал-потпуковника Небојше Павковића.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (5)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом