ДР УДОВИЧИЋ ОБЈАШЊАВА: Ко мора у болницу због ковида, а ко га преболи за три дана

Новости онлајн

07. 08. 2022. у 22:00

У КОВИД болници на Карабурми тренутно је 40 пацијената, док их је почетком јула било седморо. Сви тренутно хоспитализовани имају средње-тешку и тешку клиничку слику и од 40 до 90 година.

ДР УДОВИЧИЋ ОБЈАШЊАВА: Ко мора у болницу због ковида, а ко га преболи за три дана

Фото: Принтскрин

Командант ковид болнице Карабурма доц. др Иво Удовичић каже да сви они имају тешке пнеумоније, али и придружене болести.

Доц. др Иво Удовичић рекао је да се тренутно три пацијента налазе у јединицама Интензивне неге, на контролисаној механичкој вентилацији и, како каже, имају доста придружених болести, а сада и тешку пнеумонију, те да су њихови животи угрожени и да је исход неизвестан.

- Тренутно је хоспитализовано 40 пацијената, то су све тешке пнеумоније. Ради се о старијој популацији која има придружене болести и која пије доста лекова. Они су иначе исцрпљени и њима ковид само доприносе да морају да се хоспитализују. Имамо и нешто млађих пацијената и они углавном долазе из других болница. То су нам две најугроженије групе према којима треба да водимо рачуна - истиче Удовичић.

Што се тиче млађе, средње популације, радно способних, па чак и старијих који немају никакве придружене болести, додаје он, они ово преболе за три дана и ми за њих сада заиста не морамо водити толико рачуна у том смислу.

Указује да је епидемиолошка ситуација заиста неповољна што се тиче бројева, али да је добра вест то да је у последњих седам дана на територији града Београда забележен благи пад хоспитализованих пацијената.

- То је највероватније зато што је лето, што је све на отвореном простору са једне стране. Са друге стране је тако јер нам је добар део грађана Београда ван града и што већина грађана Србије користи годишње одморе ван Србије - објашњава Удовичић.

Он указује да су због великог броја новозаражених случајева многе ковид амбуланте поново активиране те да се, уколико добијемо симптоме ковида, прво јавимо тамо.

- Сви који добију прве симптоме болести, који се не осећају добро треба да иду у ковид амбуланту на такозвану прву тријажу, да се тестирају, да се види да ли су они заиста ковид позитивни или не. Уколико јесу, а имају блажу клиничку форму болести и не захтевају хоспитализацију, они ту добију терапију, врате се кући уз савет да прате своје здравствено стање. Уколико се код њих у року од три, четири дана стање погорша они могу да иду право на тријажу и хоспитализацију у Батајницу јер су већ дефинисани као ковид пацијенти“, објашњава Удовичић.

Вакцинација је, додаје он, и даље остаје препорука.

- Резултати међународних студија су показали да је код вакцинисаних уколико се заразе мања смртност, присутна је лакша форма болести, и пост ковид много лакши - навео је Удовичић, преноси РТС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио