УДАР НА СВЕТИЊУ У ПРИЗРЕНУ: Осуде новог вандализма на КиМ, oштећена капија Цркве Светог Спаса

Д.Б. М. - Д. З.

30. 07. 2022. у 06:34

ВАНДАЛСКИ напад и демолирање капије на улазу у посед Цркве Светог Спаса у насељу Поткаљаја у Призрену најоштрије је осудило Министарство културе Србије.

УДАР НА СВЕТИЊУ У ПРИЗРЕНУ: Осуде новог вандализма на КиМ, oштећена капија Цркве Светог Спаса

Улаз у порту храма у насељу Поткаљаја, Фото РТС

Ова црква је и раније више пута била је на мети вандала, откинут је крст и украдена врата капије, а паљена је и тешко оштећена током Мартовског погрома 2004. године.

Најновији у низу инцидената открила је пре неколико дана група ходочасника која је обилазила цркву и тамо затекла разваљену гвоздену капију на уласку у црквени посед.

- Ово је насилни чин који јасно сведочи да атмосфера страха и антицивилизацијско понашање према српском културном наслеђу на КиМ не јењавају - пише у саопштењу Министарства.

- То је посебно видљиво управо на примеру ове светиње, будући да ово културно добро од изузетног значаја није први пут на мети насилника.

Огласила се и Канцеларија за КиМ, из које су затражили брзу реакцију полиције и најоштрије санкције за извршиоце овог злодела.

Фото РТС

Албанци су овај храм први пут спалили, демолирали и однели олован покривач у мају 1999, а у марту 2004. од албанског насиља није га спасао ни бункер немачког Кфора који се налазио у близини.

- Добро је да 2004. није минирана, као неке друге цркве и манастири - каже др Бојан Поповић, руководилац Галерије фресака.

- Али, после пожара фреске су потамнеле, пропале, изгубиле се. Француски конзерватори, који су долазили на позив из привремених косовских институција су покушали да их очисте, али су оне и данас слабо видљиве.

Ово је, иначе, 13 напад на објекте СПЦ на КиМ од почетка године. 

ПРОВОКАЦИЈА И У ПРИШТИНИ

НАДОМАК Храма Христа Спаса у Приштини постављена је мермерна плоча са натписом "Меморијални парк несталима, посвећен насилној отмици током рата на (тзв) Косову од стране српских снага 1998 - 1999". Плоча посвећена онима које су наводно отеле српске снаге свега је неколико десетина метара од недовршеног православног храма који је досад безброј пута био на мети напада албанских екстремиста. Како су објавили приштински медији, плоча је постављена пре неколико дана, али није познато ко ју је поставио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)