ЈЕФТИНИ ГЕНЕРИЧКИ ЛЕКОВИ ЗА АФРИКУ: Лек за превенцију ХИВ-а биће доступнији земљама у развоју

Танјуг

28. 07. 2022. у 20:23

БРИТАНСКИ произвођач лекова ГСК постигао је договор да се дозволи коришћење јефтиних генеричких верзија њиховог дуготрајног лека за превенцију ХИВ-а у земљама у развоју, укључујући подсахарску Африку, где вирус остаје водећи узрок смрти.

ЈЕФТИНИ ГЕНЕРИЧКИ ЛЕКОВИ ЗА АФРИКУ: Лек за превенцију ХИВ-а биће доступнији земљама у развоју

Фото Shutterstock

Сваке године се широм света региструје око милион и по нових случајева ХИВ-а, од којих се већина јавља у земљама са ограниченим ресурсима и несразмерно погађају жене и адолесценте, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Профилакса пре излагања (ПрЕП) ефикасан начин за ризичне ХИВ негативне особе да смање ризик од инфекције, али је донедавно био доступан само у облику таблета, које се узимају свакодневно или у неким случајевима пре и после секса.

Истиче се да је то делимично разлог због којег га користи део људи који испуњавају услове широм света, а посебно је лоша стопа коришћења у сиромашнијим земљама.

Додаје се да је ГСК-ов производ прва опција без пилула, која нуди до два месеца заштите од инфекције путем појединачне интрамускуларне инјекције, а студије показују да чак надмашује ефикасност таблета.

Ројтерс наглашава да је крајем прошле године овај производ добио одобрење САД, а данас је и Светска здравствена организација одобрила његову употребу како би га учинила делом глобалних алата за превенцију ХИВ-а.

Учесници кампање позвали су да лек буде доступан што је могуће брже и јефтиније, плашећи се понављања 1990-их и раних 2000-их, када су сиромашне земље годинама биле без терапије за ХИВ.

БОНУС ВИДЕО:

КАТАСТРОФАЛНЕ ПОПЛАВЕ У ЈУЖНОЈ АФРИЦИ: Најмање 440 настрадалих и 63 несталих у поплавама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕО ЛЕТЊИ ДАН, А ОНДА СЛЕДИ ПРОМЕНА И НЕЋЕ ВАМ СЕ СВИДЕТИ: Временска прогноза за петак, 22. септембар