КАЗНЕНИ ПОЕНИ ДА ВАЖЕ САМО ДО 65. ГОДИНЕ ЖИВОТА: Синдикат поново покреће иницијативу за укидање пенала на пензију

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

25. 07. 2022. у 07:00

ТРЕЋУ годину заредом Савез самосталних синдиката покренуо је инцијативу за укидање пенала за превремено пензионисање.

КАЗНЕНИ ПОЕНИ ДА ВАЖЕ САМО ДО 65. ГОДИНЕ ЖИВОТА: Синдикат поново покреће иницијативу за укидање пенала на пензију

Фото АП

Претходне две је Социјално-економски савет прихватио и проследио Влади на усвајање, али их је она одбила. Сада се чека формирање нове извршне власти којој ће се проследити најновији предлог.

Зоран Михајловић из СССС сматра да је дошло време да надлежни испуне обећање дато пре неколико година када су тврдили да ће казнене поене укинути у оном тренутку када се пензије више не буду дотирале из државне касе.

- Сматрамо да је велики број српских радника, а сада пензионера оштећен на овај начин и зато нећемо одустати од укидања пенала - каже Михајловић.

У синдикалној иницијативи тражи да се после 65. године живота исплаћује пензија без умањења, а да се пенали рачунају само до навршених 65 лета. То значи да ако неко напусти радно место пре законског минимума, да му се чек умањује до тренутка када испуни пун услов за пензију.

Јован Мијалковић, председник Већа Савеза самосталних синдиката Пирота, каже да је својевремено Влада обећала да ће ово питање бити разматрано и решено у корист радника.

- До тога није никада дошло. Пре три године дато је образложење да све док се Фонд ПИО дотира из буџета Републике казнени поени ће остати на снази. Ми сад имамо сазнање да је тренутно фонд "испливао" из кризе и да запослени у Србији покривају пензије својим бившим колегама, садашњим пензионерима. Због тога сада покрећемо иницијативу да надлежна министарства у Србији и Влада размотре ово питање и да се коначно људима врате чекови у пуном износу, са крајњим циљем да се у једном тренутку потпуно укину - истиче Мијалковић.

ПИО фонд у Београду, Фото Н. Скендерија

У прилог томе иде и изјава Реље Огњановића, заменика директора Фонда ПИО који је истакао да приликом исплате пензија у мају, јуну и јулу за 888.252 корисника права из категорије запослених нису повучена средства из државне касе.

- Изворни приходи Фонда су одраз убрзаног привредног раста, који је у Србији обезбеђен кроз инвестиције и повећање броја запослених у привреди, као и њихових зарада, из којих се обезбеђује наплата доприноса за ПИО - рекао је Огњеновић.

- Све ово се повољно одражава на пензијски систем и омогућава нам да пензије исплаћујемо из остварених прихода, односно да немамо недостајући део за који гарантује и који дотира држава.

У СССС наводе да се највише од примања одбија онима са 60 година живота и 40 радног стажа. То је око 20 одсто, односно 4,03 процената по години која недостаје.

То практично значи да неко ко би по уплаћеним доприносима имао просечан износ на чеку од око 31.000 динара, а недостаје му пет година до пуне пензије, уместо поменутог износа примао 6.200 динара мање. Тако би на годишњем нивоу био ускраћен за чак 74.400 динара, или би примио три пензије мање.

ОДРЕДБА ВАЖИ ОД 2014. ГОДИНЕ

Када су 2014. године донете измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању и уведени казнени поени за сваки месец превременог напуштања радног места, очекивало се да ова одредба неће заживети у пракси. Многе будуће пензионере мере су затекле на бироу у програмима пет или две године до пензије, па су тако не својом вољом добили ниже чекове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (16)

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови