МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ: Непојмљиво да било коме смета државни информациони систем gReact

Novosti online

20. 07. 2022. у 09:59

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је непојмљиво да било коме смета државни информациони систем gReact, који је умрежавањем републичких и локалних инспекција и надлежних институција допринео много ефикаснијем евидентирању, праћењу и решавању еколошких проблема у Србији.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ: Непојмљиво да било коме смета државни информациони систем gReact

Фото: Министарство заштите животне средине

- Одлучност државе да решава нагомилане проблеме у области заштите животне средине, кроз креирање алата за укључивање свих надлежних институција и грађана у тај процес, могу да нападају само они који су пласирањем неистина и лажних вести о еколошким проблемима узбуњивали јавност. Надлежне инспекције сада реагују у најкраћем року, а грађани о статусу пријаве добијају повратну информацију. Због тога је нервоза у појединим круговима све већа, јер више не могу никога да обмањују. И ма колико покушавали да заменом теза умање значај еколошког информационог система, не могу да оспоре чињеницу да је софтвер gReact искључиво власништво државе, односно Министарства заштите животне средине, а не приватне компаније како поједини наводе. Од тренутка пуштања у рад система gReact решено је 50 одсто еколошких проблема на које су грађани указали - рекла је Вујовићева. 

Министарка је истакла да систем gReact није само истоимена апликација, већ инструмент за системско праћење решавања еколошких проблема, увидом у поступање надлежних служби и инспектора који су добили опрему за рад у виду таблета и телефона са инсталираним софтвером, док је грађанима дата могућност да путем апликације, телефонског позива, слањем поруке или имејла пријаве проблеме у свом окружењу без размишљања у чијој су надлежности. 

Она је додала да се до сада највише пријава односило на управљање отпадом и да се у тој области највише и радило.

- У претходних неколико месеци по пријавама грађана уклоњено је 213 дивљих депонија. Решени су и многобројни проблеми из домена заштите земљишта, вода, ваздуха, заштите од буке. Министарство које водим наставиће у партнерству са грађанима да решава еколошке проблеме у Србији, а информациони систем који смо оформили имаће у томе важну улогу како данас, тако и у будућности – поручила је Вујовићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер