ЖИВИМО У ДУХУ НАШИХ ПРЕДАКА: Зорица Јурковић Ембер о видовданском ордену и вредностима које наши сународници негују у Мађарској

Ј. СИМИЋ

12. 07. 2022. у 17:27

ВИДОВДАН је ове године био двоструко узвишен датум за брачни пар Јурковић - Ембер у Мађарској.

ЖИВИМО У ДУХУ НАШИХ ПРЕДАКА: Зорица Јурковић Ембер о видовданском ордену и вредностима које наши сународници негују у Мађарској

Фото: Председништво Србије/Д. Гол

У њихов дом стигла је вест да 28. јуна обоје треба да приме признање за свој рад, али једно у Београду а друго у Будимпешти. Ништа, дакле од тога да једно другом буду подршка у тим, најсвечанијим тренуцима. Онда је муж повукао потез какав би свака жена пожелела - своје признање преузеће накнадно, а обоје ће путовати у Београд да супруга прими орден њене матичне земље.

Зорица Јурковић Ембер, директорка Културног и медијског друштва "Српски венац", и драмски педагог у Српском образовном центру "Никола Тесла" у Будимпешти, у пратњи свог супруга, угледног хирурга др Тибора Ембера, из руку председника Србије Александра Вучића примила је Златну видовданску медаљу за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

- Ово високо одликовање које ми је уручио председник Вучић, изузетна је част, не само за мене и моју породицу, него и за институције у којима радим и за целу српску заједницу у Мађарској. Свесна сам значаја награде, али и одговорности коју она носи - каже Зорица и уз неодољиво широк осмех признаје да корачајући свечаном двораном у Палати "Србија", од заглушујућег усхићења није добро чула све речи које јој је упутио председник.

ПРОФЕСОРКА И ГЛУМИЦА

У СРПСКОМ образовном центру "Никола Тесла" у Будимпешти, који под својим кровом има све установе од обданишта до гимназије и два ђачка дома, Зорица је драмски педагог од 2006. године. Предаје основцима и гимназијалцима.

- Позоришне представе су један од начина да се очува српски језик, али и да се пренесу вредности наше културе и историје. Радимо и класичне и савремене текстове попут представе намењене гимназијалцима "Док нас смрт не растави", српског писца у Мађарској Драгомира Дујмова - каже Зорица која је и сама у својству глумице учествовала у више од 20 представа у Српском позоришту у Будимпешти.

Када је 2019. године основано удружење "Српски венац" у центру Будимпеште, циљ је најпре био привући што више младих. Осмишљени су многобројни занимљиви програми и све више момака и девојака долазило је да научи нешто ново из традиције својих предака. За младе се организују занимљиве радионице и квизови. Са својим програмима често гостују у градовима матичне земље, а у Мађарској угошћавају и уметнике из Србије.

Попут већине од око десетак хиљада Срба у Мађарској и Зорица је од детињства била усмерена на културне институције које окупљају наше сународнике у тој земљи. Наша саговорница рођена је у Мађарској, а њени преци дошли су тамо највероватније још са патријархом Чарнојевићем 1690. године. Неки подаци указују на могућност да су ту живели и раније, у месту Калаз између Будимпеште и Сентандреје.

Српска заједница у Мађарској чува свој идентитет, свој језик, писмо и веру. Тако је увек било. Зоричина породица по очевој линији генерацијама је била "чисто" српска све док се њен деда, изузетно наочит мушкарац, није оженио једном Мађарицом. Била је толико заљубљена у свог мужа да је научила српски језик и Зоричиног оца одгајала у српском духу.

- Ја сам у породици научила наш језик. Школовала сам се најпре у ондашњој српско-хрватској школи. Мој супруг Тибор је "чист" Мађар, али имали су породичног пријатеља Србина који га је уписао у моју школу. Он је увек себе међу Мађарима сматрао Србином, а међу Србима је говорио да је Мађар. Венчали смо се у Српској православној цркви, где су нам и деца крштена, а од пре двадесетак година и Тибор је православац - открива нам наша саговорница део историјата своје породице.

Њихова деца одавно имају своје пријатеље и у Србији. Син Марко (30) је драмски уметник у Српском позоришту у Будимпешти и све је популарнији. Кћерка Лена, која наредне године завршава Српску гимназију у Будимпешти, често одлази у Србију. Каже да чим крочи у нашу земљу, њено срце куца - другачије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИО ЈЕ УСТАША И ТИМЕ СЕ ПОНОСИО: Надгробни споменик Херцеговца написан је на ћирилици (ФОТО)