ОТЕЛИ ИМОВИНУ, САД ХОЋЕ НАКНАДУ: Хрватска покушава да српским предузећима наметне додатне трошкове

В. Ц. С.

12. 07. 2022. у 13:00

УПРКОС мајској одлуци Привредног апелационог суда у Београду да не призна страну судску одлуку и да београдска Југобанка не исплати трошкове судског поступка вођеног у Загребу, у ком је легализована пљачка њене имовине током деведесетих, београдски Виши суд одлучио је супротно у случају "Младост туриста" и његове насилно одузете имовине у Тисном.

ОТЕЛИ ИМОВИНУ, САД ХОЋЕ НАКНАДУ: Хрватска покушава да српским предузећима наметне додатне трошкове

Фото: Младост турист

Како "Новости" сазнају, пре извесног времена Виши суд донео је одлуку да се трошкови парничног поступка вођеног пред Општинским судом у Шибенику наплате у износу од 100.000 куна (око 13.300 евра). Занимљиво је да је до сада у овим споровима одлучивао Привредни суд, па је тако правоснажно одбијен сличан захтев Хотела "Башке воде" такође против "Младост туриста".

Наши извори тврде да је овога пута признање трошкова писмом тражила држава Хрватска, односно њено Државно одвјетништво, и то преко своје амбасаде у Београду. У том акту нису означени ни предлагач и противник предлагача, а "нота" није ни упућена надлежном суду, већ "надлежном телу". Самим тим, верују у "Младост туристу" прекршене су одредбе судског (парничног и ванпарничног) поступка, који мора покренути овлашћено лице подношењем суду одговарајућег иницијалног акта (била то тужба, предлог или шта друго).

Дакле, обраћање суду мора имати прописан облик и форму. У овом писму нема ниједног од тих елемената, па испада да се све своди на покушај Хрватске да "на мала врата", преко писма своје амбасаде, добије признање стране судске одлуке, супротне досадашњој судској пракси.

ПРЕБАЦИВАЊЕ ВРУЋЕГ КРОМПИРА

КАДА је хрватски захтев стигао Вишем суду у Београду, овај се у први мах огласио ненадлежним и покушао врућ кромпир да пребаци у Привредни суд. Међутим, и овај је учинио исто. Онда је, расправљајући о питању сукоба надлежности, Врховна касација одлучила да је ипак надлежан Виши суд.

Наиме, овдашње правосуђе до сада је закључило да је неприхватљиво признање хрватских судских пресуда којима се масовно одбијају захтеви наших фирми и банака за повраћајем или надокнадом имовине, која им је насилно одузета деведесетих.

Оваква хрватска пракса супротна је потписаном Анексу Г Споразума о сукцесији, који Србија директно поштује кад је у питању враћање имовине хрватским фирмама овде. Осим што је јасно да нема реципроцитета, раније одлуке Привредног суда потврдиле су и да је реч о пресудама чије би признање било супротно основама нашег јавног поретка.

Упркос томе, Виши суд донео је пресуду у корист Хрватске, а сада се чека Апелациони суд у Београду, ком је уложена жалба.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море